'Yeni yasalarla kadınlar kazanılmış haklarını kaybediyor'

'Yeni yasalarla kadınlar kazanılmış haklarını kaybediyor'
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, yeni çıkan yasalardan kadınların durumunun daha kötüye gittiğini söyledi.

Türkiye'de her 10 kadından biri okuma yazma bilmiyor, erkeklerle eşit iş yapıyorlar ama aynı maaşı alamıyorlar. Son 10 yılda ise 2 bin 521 kadın en yakınları tarafından öldürüldü.

Siyasi iktidarın görmezden geldiği bu gerçekler, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) hazırladığı kadınların mevcut durumu hakkındaki rapordan.

'KADINLAR YENİ YASALARLA HAKLARININ BİR ÇOĞUNU KAYBETTİ'

Zafer Arapkirli'nin Radyo Sputnik'te hazırlayıp sunduğu 'Seyr-i Sabah' programına katılan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, CHP’nin hazırladığı Kadın Hakları Raporu'nu ve kadınların kanunlar önündeki son durumunu yorumladı. Yeni çıkan yasalarla kadınların durumunun daha kötüye gittiğini vurgulayan Moroğlu, bu yasalarla kadınların son yıllarda kazanılmış haklarının bir çoğunu kaybettiğine dikkat çekti:

"Kadınların yaşadıkları artık bir kadın sorunu değil toplumun sorunudur. Türkiye gelişmek istiyorsa demokrasiyi yerleştirmek istiyorsa dünya çapında sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için cinslerden birini bu kadar ayrımcılıkla baş başa bırakmamalıdır. Durum vahim. Giderek de zorlaştırılıyor. Kadının sorunu kız çocukluktan başlıyor. Ayrımcılığa uğruyor ve eğitimden faydalanamıyor. 2 milyondan fazla kadın 21. yüzyılda okuma yazma bilmiyor. Türkiye'nin 1995 yılında tüm dünyaya taahhüt ettiği veri ile de hiç örtüşmüyor.

'KADINLAR İNSAN HAKLARINDAN YARARLANAMAYINCA TOPLUM DAHA DA GERİYE GİDİYOR'

2000 yılında okur yazar olmayan tek kadın kalmayacak. Geldiğimiz noktada 2 milyon kadın okur yazar değil. 8 milyondan fazla kadın okula gitmemiş ama okuma yazma bildiğini söylüyor. Kadınların yüzde 75'i ilkokul seviyesinde. Eğitim olmayınca da sorunlar birbiri ardına geliyor. Ne yazık ki ilerlemenin önü böylece kesiliyor. İster kamu alanında olsun ister özel sektörde, kadının çalışması için bazı desteklere ihtiyaç var. Aile kursun, çocuk sahibi olsun diyorsunuz ama kreşler emzirme odaları olmalı bunun için. Kadının aile hayatıyla iş hayatını uyumlu hale getireceksiniz. Bir iş yerinde bir odada bunu kurmak mümkün. Kadın da çocuğunu çocuk odasına bırakıp işini yapabilir. Bunun gibi destekler olmazsa kadını istihdam etmiyorlar. Özel sektör için patronlar bunun maliyetine girmek istemeyebilir ama kamu sektörü da bunu yapmıyor."

Kadınlar insan haklarından yararlanamayınca toplumun daha da geriye gittiğine dikkat çeken Moroğlu, kararlı bir devlet politikasının kadın konusunda ilerleme sağlayacağını belirtti:

"Kadınlar toplumun bir parçası. Kadınlar güçlenemeyince erkekler nasıl güçlenecek? Demokrasinin en temel kriteri cinsler arasındaki eşitlik. Kadınların insan haklarından yararlandırılmaları lazım. Bu yapılmayınca toplum daha da geriye gidiyor. Kadın bu kadar baskı altında tutulursa ne yapılabilir? Kadın ölümleri sayılara indirilebilecek bir şey değil. Önlem alınmalı. Eğer kararlı bir devlet politikası olsa ilerleme sağlanır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar