Yeni anket: Cumhur İttifakı yüzde 44 oy alıyor, 262 ile 312 arasında vekil çıkartabiliyor

Yeni anket: Cumhur İttifakı yüzde 44 oy alıyor, 262 ile 312 arasında vekil çıkartabiliyor
Ocak ayında yüzde 46’ya yükselen Cumhur İttifakı’nın oyları, Mart’ta yüzde 42,9’a gerilemiş durumda.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), Cumhur İttifakı’nın oy oranının Mart ayında %42,9’a gerilediğini açıkladı. Cumhur İttifakı, %44 oy oranı ile 262 ile 312 arası vekile sahip olabilecek.

Serbesiyet'teki habere göre, TEAM, Mart ayı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

TEAM’ın yayımladığı sonuçlara göre Ocak ayında %46’ya yükselen Cumhur İttifakı’nın oyları, Mart’ta %42,9’a gerilemiş durumda.

TEAM-SEP (sosyo-ekonomik ve politik) sınıflandırma sistemiyle il bazında elde edilen veriler ve hesaplamalara göre milletvekili dağılımı kritik eşikte. Cumhur İttifakı, Türkiye genelinde oy oranının %44 ya da üzerinde olduğu bir tabloda, belli senaryolarda 300’ün üzerinde vekil sayısına erişebiliyor.

TEAM’ın hazırladığı verilere göre Millet İttifakı’nın tüm seçim bölgelerinde iki ayrı listeyle, Cumhur İttifakı’nın ise 28 kritik bölgede tek, diğerlerinde tek ya da iki listeyle gireceği bir seçimde, Cumhur İttifakı 306 vekil kazanıyor. Bu 28 bölgede her iki ittifak da tek listeyle girerse Cumhur İttifakı’nın vekil sayısı 280’de kalıyor.

Tersine, Cumhur İttifakı’nın tüm bölgelerde iki listeyle; Millet İttifakı’nın kritik bölgelerde tek, diğerlerinde iki listeyle girdiği senaryoda, Cumhur İttifakı ancak 262 vekil kazanabiliyor.

Araştırmaya göre tüm bölgelerde Cumhur İttifakı iki listeyle, Millet İttifakı üç ayrı listeyle girerse, Cumhur İttifakı 295 vekil kazanıyor.

Millet İttifakı tüm bölgelerde üç ayrı listeyle girerken, Cumhur İttifakı kritik bölgelerde tek, diğerlerinde iki listeyle seçime katılırsa vekil sayısını 312’ye çıkarabiliyor.

Araştırmanın sonucuna göre Cumhur İttifakı’nın %44 ile meclis çoğunluğunu alma ihtimali var ama bu ihtimal muhalefetin ittifak davranışına bağlı.

Aynı oyu (%44) almasına karşın, ittifak davranışındaki değişimlere bağlı olarak  Cumhur İttifakı’nın vekil sayısı 262 ile 312 arasında değişebilir.

Öne Çıkanlar