Yellen’den Çin ve Hindistan'a gözdağı: Rusya ile ilişkilerini koruyan ülkeler bedel ödeyecek

Yellen’den Çin ve Hindistan'a gözdağı: Rusya ile ilişkilerini koruyan ülkeler bedel ödeyecek
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 'Batı'nın, Rusya'ya yaptırımlarını baltalamaya çalışanların sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağını' söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, çarşamba günü Çin ve diğer ülkelere Rusya'nın Ukrayna'daki "iğrenç savaşını" sona erdirmeye yardım etmeleri için çağrıda bulundu ve Batı yaptırımlarını baltalamaya çalışanların sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Reuters haber ajansının haberine göre, Washington'daki Atlantik Konseyi'nde konuşan Yellen, Çin'in Rusya ile olan "özel ilişkisinden" olumlu bir şeyler yapmasını "şiddetle umduğunu" söyledi ve bunu yapmazsa Pekin'in dünyadaki konumunun zarar göreceğini söyledi:

"Çin, Ukrayna'da şimdi önemli olduğunda bu ilkelere saygı göstermezse, küresel toplumun gelecekte egemenlik ve toprak bütünlüğüne ilişkin itirazlara saygı duymasını bekleyemez. Dünyanın Çin'e karşı tutumu ve daha fazla ekonomik entegrasyonu benimseme isteği, Çin'in Rusya'ya karşı kararlı eylem çağrımıza tepkisinden pekâlâ etkilenebilir." 

Yellen, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın dünya ekonomik görünümünü yeniden çizdiğini ve Biden yönetiminin Rusya'yı "korkunç davranışı" ve uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutma taahhüdünde kararlı olduğunu söyledi.

"Emin olun, Putin iğrenç seçim savaşına son verene kadar Biden yönetimi Rusya'yı ekonomik, finansal ve stratejik izolasyona daha da itmek için ortaklarımızla birlikte çalışacak" diye konuştu.

BİDEN DA, HİNDİSTAN'I UYARMIŞTI

Yellen, Rus işgalinin birçok ülkeyi ve şirketi birleşik bir duruş sergilemeye ve Moskova'yla ticari bağlarını koparmaya teşvik ettiğini, böylece diğer "karşılanmamış küresel zorluklara" küresel tepkiyi şekillendirmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Hala "ortada duran, belki de Rusya ile ilişkilerini koruyarak ve başkalarının bıraktığı boşluğu doldurarak kazanma fırsatı gören" ülkeleri, motivasyonlarının kısa görüşlü olduğu konusunda uyardı.

Hem barışçıl güvenlik hem de ekonomik refah için uluslararası düzenimizin geleceği tehlikede diyen Yellen, "Açık konuşalım, birleşik koalisyon, uyguladığımız yaptırımları baltalayan eylemlere kayıtsız kalmayacak" dedi.

Yellen'ın sözleri, Başkan Joe Biden'ın Moskova'ya yaptırım uygulamayan Hindistan'ı Rusya'dan daha fazla petrol satın almanın Hindistan'ın çıkarına olmadığı ve ABD'nin Ukrayna'daki savaşa tepkisini engelleyebileceği konusunda uyarmasından günler sonra geldi.

Öne Çıkanlar