Yazmasına el konulan Barış Annesi: Kürtlerin renklerine tahammül edemiyorlar

Yazmasına el konulan Barış Annesi: Kürtlerin renklerine tahammül edemiyorlar
Diyarbakır’daki mitingde sarı, kırmızı, yeşil renkli yazması bahane edilerek gözaltına alınan Barış Annesi Hatice Baytur, “Kürtlerin renklerine tahammül edemiyorlar" diyerek tepki gösterdi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Bölgelere Partisi’nin (DBP) "Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe êdî beşe, şimdi kadın özgürlük zamanı" şiarıyla Diyarbakır’da düzenledikleri mitinge Şırnak’ın Cizre ilçesinden katılan Barış Annesi Hatice Baytur (50) ve Hazal Sürer, giysi ve flamalarında sarı, kırmızı ve yeşil renkler bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Polis tarafından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeye götürülen Barış Anneleri burada saatlerce nizamiyede bekletilmiş, teslim tebellüğ belgesi imzalatılan sonra serbest bırakılmıştı.

Polis, nizamiyede beklettiği iki kadına, "Neden bu bayrakları taşıyorsunuz? Size Türk bayrakları verelim, gidin Halkların Demokratik Partisi (HDP) önünde oturun. Diyarbakır annesi olun" dayatmasında bulundu. 

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre gözaltına alınmasını ve gözaltı süreci hakkında konuşan Baytur, kadınlara yönelik artan saldırılar, cinayetler, ırkçı ve cinsiyetçi söylemlere karşı seslerini yükseltmek için mitinge gittiğini söyledi. Mitinge giderken kendi sesleri ve renkleriyle alana girdiklerini belirten Baytur, "Elimde sadece bir başörtüsü vardı. Renkleri sarı, kırmızı ve yeşildi. Üzerinde hiçbir amblem yoktu" dedi. Yanında taşıdığı yazmasıyla alana girdiğini ve halaya durduğunu kaydeden Baytur, bir süre sonra polisler tarafından gözaltına alındığını ifade etti. Gözaltına alındığı ilk anda alanın yakınında bulunan camiye götürüldüğünü kaydeden Baytar, çevredeki insanların zılgıt ve alkışlar ile duruma tepki göstermesi üzerine polislerin kitlenin kendisini görmemesi için etten duvar ördüğünü söyledi. 

Daha sonra Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye götürüldüğünü belirten Baytur, kendisine Diyarbakır'da ne yaptığı, neden geldiği ve yazmayı kendisine kimin verildiği yönünde soruların sorulduğunu belirtti. Baytur, kendisine sürekli, "Seni 10-15 yıl cezaevine atacağız" denilerek psikolojik baskı kurulduğunu dile getirdi. "‘PKK bayrağı’ diyorlar. Oysa sadece 3 renkten oluşmuş bir yazmaydı" diyen Baytur, "Kürtlerin renklerine tahammül edemeyenler Kürtlere nasıl bir çözüm getirecek?" diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar