Yazar Salman Rüşdi'yi yaralayan Matar suçlamaları kabul etmedi

Yazar Salman Rüşdi'yi yaralayan Matar suçlamaları kabul etmedi
Lübnan asıllı ABD vatandaşı Hadi Matar, çıkarıldığı mahkemede ikinci derece cinayete teşebbüs ve ikinci derece saldırı suçlamalarını reddetti.

Hindistan doğumlu Britanyalı yazar Salman Rüşdi’yi New York kentindeki Chautauqua Enstitüsü'nde katıldığı konferansta bıçaklayan 24 yaşındaki Matar, New York’taki Chautauqua County’de çıkarıldığı mahkemede ikinci derece cinayete teşebbüs ve ikinci derece saldırı suçlamalarını reddetti.

KEFALETSİZ OLARAK TUTUKLU KALACAK

Yargıç, Matar’ın kefaletsiz şekilde tutuklu kalmasını talep etti.

Savcı, Matar’ın Rüşdi’ye yönelik saldırısında cinayete teşebbüs nedeniyle suçlu bulunması halinde 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağını açıkladı. Ayrıca etkinlikte bir diğer konuşmacı Ralph Henry Reese’i de yüzünden yaralayan Matar’ın bu suçtan da 7 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtildi.

Rüşdi, uğradığı bıçaklı saldırı sonucu solunum cihazına bağlanmış, kolundaki sinirlerin ve karaciğerinin ciddi zarar gördüğü ve sağ gözünü de kaybetme riskinin bulunduğu açıklanmıştı.

Saldırganın, İran Devrim Muhafızları Ordusu sempatizanı olduğu düşünülüyor. Matar'ın sosyal medya hesapları üzerinde yapılan ilk incelemede  İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (IRGC) sempati duyduğu tespit edilmiş fakat kesin bir bağlantı bulunmamıştı. 

Matar çarşamba günü New York Post gazetesine verdiği video röprotajda İran'ın eski dini lideri Ayetullah Humeyni'ye saygı duyduğunu ve hayranı söylemişti. 

Rüşdi'nin Humeyni'nin hakkında ölüm fetvası vermesine yol açan kitabı "Şeytan Ayetleri"'nden sadece birkaç sayfa okuduğunu belirten Matar, "Ayetullah'a saygı duyuyorum. Onun harika bir insan olduğunu düşünüyorum" demitşti. Rüşdi için de "Ondan pek hoşlanmıyorum. O İslam'a saldıran biri, onların (Müslümanlar) inançlarına, inanç sistemlerine saldırdı" demişti. 

Polis, Matar'ın tek başına hareket ettiğini düşünürken, İran saldırıyla ilgileri olmadığını açıklamıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar