Yayladere’deki orman yangını geniş bir alana yayıldı: Yerleşim yerleri risk altında

Yayladere’deki orman yangını geniş bir alana yayıldı: Yerleşim yerleri risk altında
Bölgeden gelen bilgilere göre rüzgârın etkisiyle yangının çevrede bulunan köylere yetişmesi an meselesi. Yangın söndürme çalışmasının ise sadece ana yol güzergâhında yapıldığı bildirildi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Bingöl’ün Yayladere ile Dersim’in Ovacık ilçesindeki Munzur Vadisi’nde çıkan yangınlar devam ediyor. Dersim’de belediyenin çağrısıyla gönüllülerden oluşan bir ekibin yangına müdahalesi sürerken, Bingöl Yayladere’de devam eden yangın rüzgârın da etkisiyle giderek yayılıyor. Sabah saatlerinde Bingöl’den aralarında HDP il yönetimi, HDP Belediye ve İl Meclis üyelerinden oluşan bir ekip Yayladere’ye giderek yangın söndürme çalışmasına katıldı.

YANGIN YERLEŞİM YERLERİNE DOĞRU İLERLİYOR

Yangın yerine gidenler arasında bulunan HDP İl Genel Meclisi Üyesi İmdat Morsümbül, yangının boyutuyla ilgili Artı Gerçek’e konuştu. Yangının Conag, Hasköy ve Dêşt köyleri  arasında bulunan kırsal kesimde devam ettiğini ifade eden İmdat Morsümbül, rüzgarın etkisiyle yangının yerleşim yerlerine doğru ilerlediğini söyledi. Yangına bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini belirten Morsümbül,  "Dün çıkan yangın bu gün rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Yangın Çonêk, Hasköy ve Dêşt köyleri arasında yayılıyor. Burası otlak ve yoğun ormanlık alan olduğu için alevler tüm bölgede yayılıyor" dedi. 

‘HAVADAN MÜDAHALE EDİLMEZSE BİRÇOK YERLEŞİM ALANI YANMAYLA KARŞI KARŞIYA’

Yangına yeterli düzeyde müdahale edilmediğini belirten Morsümbül, yangın söndürme ekiplerinin üç araçla sadece yol güzergâhında çalışma yaptığını söyledi. Arazinin sarp ve dağlık olduğunu, asıl yangının bu bölgelerde yaşandığını ifade eden Morsümbül, "Havadan müdahale edilememesi  durumunda birçok yerleşim alanı yanmayla yüz yüze kalacaktır" dedi.


BİNGÖL YAYLADERE’DEKİ YANGIN DA YAYILIYOR: MÜDAHALE EDİLMİYOR

Yangın bölgesine giden Bingöl Belediyesi HDP Meclis Üyesi Ferhat Yıldırım, alevlerin giderek arttığını, yangının geniş bir alana yayıldığını aktardı. Bulundukları noktada herhangi bir müdahalenin olmadığını ifade eden Yıldırım, "Şu anda alevler çok yoğun. Bulunduğumuz alanda herhangi bir müdahale yok. Rüzgarın etkisiyle yangın büyüyor. Bu yangına derhal müdahale edilmesi gerekiyor. Yangın çevrede bulunan yerleşim yerlerine yaklaşmış durumda. Yangına müdahale olmazsa geç saatlerde alevler yerleşim yerlerine ulaşır" dedi.

‘YANGININ KÖYLERE ULAŞMASI AN MESELESİ’

Bölgeden gelen bilgilere göre rüzgârın etkisiyle yangının çevrede bulunan köylere yetişmesi an meselesi. Yangın söndürme çalışması sadece ana yol güzergâhında sürdüğü için alevler dağlık alanda sık ormanda yayılıyor.

HALK KENDİ İMKANLARIYLA YANGINA MÜDAHALE EDİYOR

Öte yandan Yayladere'de yangının sürdüğü ormandan çektikleri görüntüleri Artı Gerçek'e ulaştıran HDP'li siyasetçiler, acil müdahale çağrısı yaptı. Görüntülerde, yurttaşların kendi çabalarıyla risk altında yangını durdurmaya çalıştıkları görülüyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar