Ekonomide bir darbe de yayıncılık sektörüne: Çok sayıda işletme zor durumda

Ekonomide bir darbe de yayıncılık sektörüne: Çok sayıda işletme zor durumda
AKP hükümetinin ekonomi politikaları zar zor ayakta durmaya çalışan yayınevleri ve gazetelere büyük darbe vurdu.

Döviz kurlarındaki artışla birlikte rekor kıran kağıt fiyatları basın sektöründe derin bir krize neden olurken, hurda kağıt fiyatlarının baskı altına alınması da yayıncıların gelir kaybına uğramasına neden oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında fiyatı en çok artan ürün yüzde 168 ile kağıt olurken, bu durum yayıncıları büyük bir baskı altına aldı. Artan hurda kağıt ithalatı yurt içinde basın sektörünün önemli gelir kalemleri arasında yer alan hurda kağıt fiyatlarının gerilemesine neden oldu.

İthal hurda kağıtla piyasada fiyatların düşürülmesi, maliyet baskısı altında faaliyetlerine devam etmekte zorlanan küçükten büyüğe çok sayıda işletmeyi zora soktu.

PAHALIYA ALDIKLARI KAĞIDI UCUZA SATMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Hurda kağıtların önemli bir gelir kalemi olduğu yayınevleri ve gazeteler pahalıya aldıkları kağıdı, ucuza satmak zorunda kalıyorlar. Böylece kur baskısı, enerji başta olmak üzere maliyet artışlarıyla zor bir dönemden geçen sektör, önemli bir gelirini de kaybetmiş oldu. Satılmayan gazete, dergi, kitap gibi birçok yayın daha sonra geri dönüşüme gönderiliyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ: BU DURUM SÜRDÜRÜLEMEZ

Sözcü’den Taylan Büyükşahin’e konuşan sektör temsilcileri, durumun sürdürülemez olduğunu ve hurda kağıt ithalatına sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi. Hurda kağıt piyasasını belirleyen büyük oyuncuların ithalatı bilerek artırdığına dikkat çeken sektör temsilcileri, bunların fiyatları aşağı çekerek yayıncılık sektörüne büyük zarar verdiğini belirtti.

YIL SONUNDA REKOR İTHALAT ARTIŞI BEKLENTİSİ

TÜİK verilerine bakıldığında hurda kağıt ithalatının hızla arttığı görüldü. Bu yıl ilk 3 ayında toplam 404.1 milyon dolarlık ithalat yapılırken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 237.3 milyon dolar oldu. Ocak-mart dönemi ithalat artış oranı yüzde 70'i buldu. 2021'in tamamında 1.2 milyar dolarlık hurda kağıt ithalatı yapılırken, bu rakam tüm yılların rekoru oldu. 2021 yılındaki ithalat artışı yılın ortasından başladı. Şimdiki artış hızına da bakıldığında bu yılın sonunda en az 1.6-1.7 milyar dolarlık ithalat yapılması söz konusu.

Öne Çıkanlar