‘Yatalak insana şafak operasyonu yapılır mı?’

‘Yatalak insana şafak operasyonu yapılır mı?’
Özel harekât polisleri tarafından evi basılan Osman Şiban’ın kardeşi Cengiz Şiban, yaşananlara 'Yatalak insana şafak operasyonu yapılır mı?' sözleri ile tepki gösterdi.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK – Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020'de operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren Servet Turgut ile birlikte helikopterden atılan Osman Şiban, Mersin’de bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Kardeşi Cengiz Şiban polis baskınına dair detayları ve yaşananları Artı Gerçek’e anlattı. 

Cengiz Şiban, ağabeyine yapılanların kabul edilemez olduğunu belirterek, "Benim abim yatalak bir insan. Yatalak bir hastaya şafak operasyonu yapılır mı?" diyerek, ağabeyinin çok ciddi travma yaşadığını belirtti. Şiban, ağabeyinin gözaltına alındığı günü şöyle anlattı:

"Sabah 6 sularında eve gelen özel harekât polisleri tüm binayı sardı. 4 katlı binanın her katında 3 polis bekletiliyordu. Kimsenin bina içine girmesine izin verilmiyordu. Daha sonra abimin bulunduğu eve gelen polisler yaklaşık bir saat boyunca arama yaptılar. Tavan araları dahi olmak üzere ev çok detaylı bir şekilde arandı. Operasyon esnasında evde çocukları da vardı ve hepsi çok korktular. Zaten çocukların psikolojileri bozuldu. Polis görünce korkuyorlar. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bütün bir ailenin psikolojisi bozulmuş durumda."

‘GÖZALTINA ALINMA ESNASINDA ABİM ÇOK KORKTU’

Bir saat süren aramanın ardından Osman Şiban'ın bir battaniyeye sarılarak sedye ile Mersin Devlet Hastanesi’ne götürüldüğünü söyleyen Şiban, evden çıkarılırken ağabeyinin çok korktuğunu dile getirdi. Cengiz Şiban, şöyle devam etti:

"Hastaneye götürüldüğünde sağlık raporu verecek uzman doktorun abimin cenaze gibi olduğunu ve bu şekilde rapor veremeyeceğini söyledi. Daha önceki raporlarını da incelediler ve yola çıkamaz raporu verdiler. Bunun üzerine Van TEM Şube Müdürlüğüne haber verildi. Ardından savcılık, daha sonra heyet kontrolü yapılması için serbest bırakılacağını söyledi. Yatalak bir hastanın yola çıkamayacağı zaten belli ama kaç kilometrelik yola götürüp getirmeleri bile abim için bir işkencedir. Bütün bu süreci sürekli kamera altına aldılar. Ta ki yatağına tekrar getirip yatırana kadar. Şimdi soruyorum size, bir hastaya bunları yaşatmak ne kadar doğru? Benim abim travmalar yaşıyor ve iyileşmesi lazım. Ancak bu korku ve travmalar onun iyileşmesine izin vermiyor."

‘İNSANIZ BİZ İNSAN!’

Ağabeyine dönük uygulamaların kendilerini rencide ettiğini söylen Şiban, "Sağlam aldıkları insanı bu hale getirdiler ama hâlâ bizimle uğraşıyorlar. İnsanız biz insan! Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Köylüyüz diye insan değil miyiz? Köyümüze gidip çalışamaz mıyız? Neden bize suçlu muamelesi yapıyorlar. Evimiz belli, yurdumuz belli bizim. Eğer arasalardı zaten ifadeye giderdik. Bizi değil, bize bunları yaşatanları yargılayın. Biz adaletin yerine gelmesini istiyoruz. Bizim yaşadıklarımızı başkası yaşamasın istiyoruz" dedi. 

Ağabeyinin sağlık durumuna ilişkin de bilgi veren Cengiz Şiban, vücudunda hâlâ morluklar olduğunu ve hafıza kaybı yaşadığını belirtti. Ağabeyinin ara ara bazı şeyleri hatırladığını söyleyen Şiban, "Özellikle bu olayların yaşandığı günün travmasını yaşıyor. Sürekli, ‘alıp götürdüler’ diyor ama ondan sonrasını hatırlamıyor. 3 saat yanına gitmesem günlerdir nerede olduğumu soruyor. Abimin iyileşmeye ihtiyacı var. Amu bu şekilde çok zor. Artık böyle durumların yaşanmasını istemiyoruz. Bir an önce abimin sağlığına kavuşmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Öne Çıkanlar