Yaşar Kemal 66 yıl önce orman yangınlarını yazdı

Yaşar Kemal 66 yıl önce orman yangınlarını yazdı
'Yazıları okudukça orman yangınlarının dehşetini, fecaatını, bunların tahriplerini, sebeplerini, adeta yaşayarak kavrarsınız.'

Türkiye'deki edebiyatın öncü isimlerinden Yaşar Kemal'in 66 yıl önce Türkiye Ormancılar Cemiyeti tarafından tarafından yayımlanan "Yanan Ormanlarda 50 Gün" kitabı yeniden gündem oldu.

Yazar Yaşar Kemal 1955 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde orman yangınları nedeniyle ormancılar hakkında söyleyişiler yaptı. Söyleşilerin o dönem ormancıları etkilemesi sonucu Türkiye Ormancılar Cemiyeti tarafından kitaplaştırıldı. Türkiye'de süren orman yangınlarına karşı müdahalenin yetersiz kalması nedeniyle hükümetin kamuoyunun eleştirilerin yeniden hedefi olması sonucu Yaşar Kemal'in "Yanan Ormanlarda 50 Gün" kitabı sosyal medyada yeniden gündem oldu.

Kitabın önsözünden:

"Yanan Ormanlarda 50 Gün"ün içinde belli başlı orman dertlerini bunların karşısında, bu dertlerle dertli ormancıların dinmez ızdıraplarını, tıpkı hayatta olduğu gibi bulabilirsiniz. Yazıları okudukça orman yangınlarının dehşetini, fecaatını, bunların tahriplerini, sebeplerini, adeta yaşayarak kavrarsınız. Ormanda keçileri, keçilerin önüne geçilmez tahriplerini görürsünüz. Ormanlardan tarla açmalarının yaptığı amansız haraplığı, ormanların boğulmalarını, doğranmalarını, insanın, ille İnsanın ormana türlü şekillerde kıymalarını sanki seyredersiniz. Hülâsa bu vatanda oynanan korkunç orman faciasının manzaraları karşısında kalır ve düşünürsünüz...

"'Yanan Ormanlarda 50 Gün'ün ihtiva ettiği yazılar 'Cumhuriyet Gazetesinde' makaleler halinde çıkmağa başlar başlamaz önce ormancılar üzerinde derin tesirler yaptığını gördük. Bunun yanında, memleket münevverlerinde de içten bir alaka uyandırdığına şahit olduk. Yazıların gazetede yayınlanmasının memleketin orman davasına büyük faydalar sağladığına şüphe etmiyoruz.

(...)

"İşte bu düşüncelerle 'Yanan Ormanlarda 50 Gün' adlı röportajın yazılarını bir kitap halinde toplamayı, onları bir kitap olarak bastırıp irfan alemimize sunmayı yerinde bir iş saydık. Bu maksatla muharririne başvurduk. DEĞERLİ YAŞAR KEMAL BİZE İSTEDİĞİMİZ İZNİ VERDİ. 'Yanan Ormanlarda 50 Gün' işte böylece kitap oldu. Onu herkesin okumasını özlediğimiz bir kitap olarak İrfan alemimize sunuyoruz."

(Yaşar Kemal, Yanan Ormanlarda 50 Gün, Ankara 1955, Türkiye Ormancılar Cemiyeti, s. 4-5)

Öne Çıkanlar