Yasalar kadınları korumayı değil yargılamayı seçiyor

Yasalar kadınları korumayı değil yargılamayı seçiyor
Rektörlük binasına 'boya attığı' gerekçesiyle emniyete götürülen Boğaziçi'li Beliz İnce, 'Kadınlar katledilene kadar tedbir almayanlar, bizleri aynı yasalarla yargılamaya çalışıyor' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Sosyalist Kadın Hareketi ve Kadın Meclisi, hem Boğaziçi Üniversitesi kayyum rektörü Naci İnci'nin Boğaziçi Üniversitesi 13 öğrenci hakkında koruma kararı aldırmasını protesto etti. 

Eylemde aynı zamanda "Katledilen kadınların elinizde kanı var" diyerek Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyumluğa kırmızı boya attığı gerekçesiyle gözaltına alınan öğrencilerle dayanışmak için bir araya gelen kadınlar, kanunun kadına karşı şiddette etkin uygulanmadığına dikkat çekerek,  6284 sayılı yasanın kadınlar için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. 

'ONLARCA KADIN KORUNMADIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLÜYOR'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"26 Ekim tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyum rektörü Naci İnci, 6284 yasadan yararlandığını iddia ederek 13 öğrenciye karşı tedbir kararı aldırdı. Bu kararı alan mahkemeye ilk olarak 6284’ün şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin korumasının amaçlandığını söylemek isteriz. Her ay onlarca kadın korunmadığı için öldürülürken, kadınlar artık 6284’ten türlü zorluklarla yararlanamıyorken, uzaklaştırma kararları şiddet faili erkeklere verilmiyorken, korunmak isteyen kadınlara güçlükler çıkarılıyorken şimdi de Naci İnci ve ona benzer kimi erkeklerin yasayı esneterek 6284’ten kararlar çıkardığını görüyoruz. Bizler 6284 Naciler için değil, kadınlar için uygulansın demeye devam edeceğiz.

'KADINLAR İÇİN 6284'

6284'ün kadınlar için değil kayyum Naci için uygulanmasını kabul etmeyen; kırmızı boyalarıyla katledilen kadınların kanı elinizde diye haykıran kadın öğrenciler yargılanıyor. Öğrencilere, kadın katillerine verilmeyen cezalar verilmeye çalışılıyor."

'KENDİ ÇIKARLARINIZA GÖRE KULLANAMAZSINIZ'

6284 sayılı yasanın kadınlar için hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden kadınlar, "Kazanılmış haklarımızı kendi çıkarlarınıza göre kullanmanızı kabul etmiyoruz. 6284'ü kullanarak, 6284'ü savunan kadınları yargılamanızı kabul etmiyoruz" dedi. 

İNCE: 'AYNI YASALARLA BİZLERİ YARGILAMA ÇALIŞIYORLAR'

Rektörlük önünde Naci İnci’nin öğrencilere yönelik aldırdığı tedbir kararını protesto eden öğrenciler arasında bulunan ve açıklama sonrası ifade vermek üzere emniyete götürülen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Beliz İnce, "Öğrenciler hakkında alınan 6284 kararını protesto etmek için kayyumluk binası önünde toplandık. Bu eylemin sonucunda 9 arkadaşımız  ifadeye çağrıldı. Biz bu kararları kabul etmiyoruz. Bu aslında adaletin kimin için işlediğini, hukukun kimin hukuku olduğunu gösteriyor. Kadınlar katledilene kadar tedbir almayanlar bugün bizleri aynı yasalarla yargılamaya çalışıyorlar. Bu yasayı uygulayan uygulatan kim varsa katledilen kadınların elinizde. Saraylarınızdan kan akıyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar