Yasaklı Festivaller Mevsimi

Yasaklı Festivaller Mevsimi
Bu yıl festivallerin içeriğinden ve konser veren sanatçıların isimlerinden çok yasaklar ve iptaller konuşuldu. Çoğu yasak 'toplumsal ahlak' gerekçesiyle yapılan şikayetlerden sonra geldi.

Havaların ısındığı ve tatil dönemine girilen Mayıs-Haziran aylarından sonbahara kadarki döenem peş peşe düzenlenen festival ve konserler nedeniyle 'Festival Mevsimi' olarak bilinir. Ancak özellikle bu yıl festivallerin içeriğinden ve konser veren sanatçıların isimlerinden çok, yasaklar ve iptaller gündem oluyor. Çoğu kez 'toplumsal ahlak ve içki içileceği' gibi şikayetlerin ardından gelen yasak kararları 'kamu güvenliği' ya da 'çevrenin korunması' gibi nedenlerle gerekçelendiriliyor. 

ŞİKAYET ÜZERİNE...

Yasaklanan festivallere son iki örnek Ege'den geldi. 

Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı, 17-21 Ağustos 2022 tarihlerinde yapılması planlanan ve biletleri günler öncesinden satışa çıkan Zeytinli Rock Festivali’ni yasakladı. Yasak kararında "vatandaşlarımız tarafından yapılan yoğun şikâyet ve yakınmalar göz önüne alınarak, kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir" denildi. 
Yasak kararından hemen önce İlim Yayma Cemiyeti "Gençlerimizin ve toplumun ahlakını bozması çevredeki halkın evlerine ve dükkanlarına zarar vermesi nedeniyle bu organizasyonun beldemizde yapılmasını istemiyoruz" şeklinde bir açıklama yayınlamıştı. 

Eski ismiyle İmroz, yeni ismiyle Gökçeada'da her yıl 15 Ağustos'ta yapılan Meryem Ana Panayırı'nın 'şikâyet' üzerine organizasyon yetkilileri tarafından iptal edildiği açıklandı. Organizasyonu üstlenen İmroz Eğitim ve Kültür Derneği iptal açıklamasında CİMER'e gelen şikayetler üzerine bu yıl panayırı gerçekleştiremeyeceklerini belirtti. 

YASAKLAR MUNZUR FESTİVALİ'Nİ İPTAL ETTİRDİ 

Dersim Belediyesi tarafından 21 - 24 Temmuz tarihlerinde düzenlenmesi planlanan  Munzur Kültür ve Doğa Festivali öncesinde  valilik festival ile ilgili bir dizi yasak kararı aldı. Konserlerin düzenleneceği stadyum için "Bakım ve onarım" var gerekçesi ile kullanılmasına izin vermeyen valilik, Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi konserlerini yasakladı. Gerekçe olarak konserlerin "Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanuna aykırı"  olduğu öne sürüldü. Ayrıca festival kapsamında yapılacak "Yoksulluğa, yozlaşmaya, asimilasyona, doğa katliamlarına karşı" yürüyüş de valilik tarafından yasaklandı. Valilik yasaklarına tepki gösteren Tertip Komitesi de festivalin iptal edildiğini duyurdu. 

'ALKOL' NEDENİYLE YASAK

Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde 28-31 Temmuz tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenecek müzik festivali, etkinlik alanında alkollü içecek tüketileceği gerekçesiyle hedef alınıyordu. AKP'li belediye başkanı Ali Bektaş düzenleyeceklerini açıklasa da, festivalin başlamasına bir kaç gün kala kaymakamlıktan yasaklama kararı geldi. CHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, "akşam 22.00 ve sabah 06.00 saatleri arasındaki alkol satışının yasak olması ve gece 12'den sonra müzik yasağı gibi gerekçelerle festivalin iptal edildiğini söyledi.  

ANADOLU FEST'İN BAŞKA BİR TARİHE ERTELENMESİ DE ENGELLENDİ

Eskişehir'de 12-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Anadolu Fest öncesinde valilik, 19 Mayıs kutlamaları ve siyasi parti programları dışındaki tüm toplu etkinlikleri 15 gün süreyle yasaklama kararı aldı. Valilik kararıyla festivalin yapılamayacak olmasına iktidara yakın Eskişehir Kardeşlik Platformu destek verdi. Açıklamada  "Çadırlarda kızlı erkekli yatılı kalınıyordu" denildi. 
Valiliğin yasağı ardından festival komitesi organizasyonu 9-12 Haziran'a erteleme kararı aldı. Ancak festivalin ertelenmesi de engellendi. Festival Komitesi tarafından yapılan açıklamada "Geldiğimiz noktada üzülerek diyalog ve hukuk zeminindeki çabalarımızın çözümsüz kaldığını sizlerle paylaşmak durumundayız." denildi. 

ORMANLAR YASAĞA GEREKÇE OLDU 

Sanatçı Melek Mosso’nun da sahne alacağı, Kandıra Seyrek Plajı'nda 10-11-12 Haziran’da yapılacak gençlik festivali FullFest valilik tarafından iptal edildi. İptale gerekçe olarak ‘ormanda konaklama yasağı’ gösterildi. 

Balıkesir’in Edremit İlçesi Narlı Köyü Darıdere Tabiat Parkı’nda bu yıl altıncısının düzenlenmesi planlanan Kazdağı Ekoloji Festivali’ne, Balıkesir Valiliği’nce izin verilmedi. Gerekçe olarak da 'orman yangını riski' gösterildi. 

AYNUR DOĞAN'A SAHNE YASAĞI 

Sadece festivaller değil, pek çok konser de valilik ya da kaymakamlık yasağı nedeniyle iptal edildi. 

Kürt sanatçı Aynur Doğan'ın Derince'de 20 Mayıs'ta vereceği konser AKP'li belediye tarafından iptal edildi. Derince Belediyesi'nin açıklamasında "konser organizasyonunun, yapılan detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiştir" denildi. 

Derince'nin ardından Aynur Doğan'ın 31 Mayıs Salı günü Bursa Kültür Park Açıkhava’da yapacağı konserin de iptal edildiği açıklandı. AKP'li belediyeler iptal etse de Aynur Doğan28 Mayıs'ta Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda sahne aldı ve büyük ilgi gördü. 

ÖZDAĞ HEDEF GÖSTERDİ, KONSERLER PEŞ PEŞE İPTAL EDİLDİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Apolas Lermi'ye konser verdirmesine tepki göstererek Lermi'nin Türkiye'yi 'soykırımc'ı olarak gördüğünü söylemiş ve sanatçıyı hedef göstermişti. Özdağ'ın hedef gösterdiği Karadeniz müziği sanatçısı Apolas Lermi'nin konserleri peş peşe iptal edildi. 

Denizli konseri Pamukkale Belediyesi,İstanbul Bostancı'daki konser de organizasyon tarafından iptal edildi. Lermi daha sonra Sakarya-Akyazı’daki Acelle Yaylası’nda düzenlenecek konserinin "hakkında çıkan yalan haberler gerekçe gösterilerek" iptal edildiğini açıkladı.

'GELENEKLERLE UYUŞMAYAN' KONSER 

Kamuyounda en çok tartışma yaratan konser iptallerinden biri Melek Mosso'nun Isparta Gül Festivali kapsamındaki konseriydi. Konser öncesinde Milli  Gençlik Vakfı ve Anadolu Gençlik Derneği Isparta Şubesi tarafından hedef gösterilmiş, belediyeye "halkın inanç ve gelenekleriyle uyuşmayan" konserler düzenleme suçlaması getirildi. Ardından da konserin iptal edildiği duyuruldu. 

Mosso'nun konserinin iptal edilmesinin ardından aynı yerde konser verecek olan Funda Arar ve Derya Uluğ da sahneye çıkmama kararı aldı. Mosso'nun yerine sahneye çıkacak olan Seda Sayan, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla Isparta’ya gidemediğini duyurdu.

'UYGUN GÖRÜLMEYEN' KONSER İPTAL EDİLDİ

Metin Kemal Kahraman’ın 17 Mayıs’ta Muş Öğretmenevi Konferans Salonu’nda vermek istediği konser valilik tarafından iptal edildi. Metin Kemal Kahraman, yasak gerekçesini öğrenmek için Valiliğe başvurdu. Valiliğin gönderdiği yazıda, konserin "Öğretmen Evi Konferans Salonunda yapılmasının uygun olmadığı" yönünde karara yer verildi.

İPTAL GEREKÇESİ 'MUHALİF KİMLİK' 

Çok ses getiren iptallerden iri de müzisyen Niyazi Koyuncu, Pendik Halk Eğitim Merkezi'nin 25 Mayıs Çarşamba günü Sahil Meydanı'nda düzenlemesi planlanan konserdi. İptal kararını sosyal medya hesabından duyuran Niyazi Koyuncu konserin 'muhalif kimliği' gerekçe gösterilerek AKP'li Pendik Belediyesi tarafından iptal edildiğini söyledi.

'KAMU GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATAN' KONSER

Sanatçı Mem Ararat'ın 29 Mayıs tarihinde Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde vereceği konser, Bursa Valiliği tarafından "kamu güvenliği" gerekçe gösterilerek iptal edildi. Ararat, iptal haberinin ardından bir paylaşım yaparak, "Kürtçe'nin bütün ağız ve lehçelerinden şarkılarımızı söylemeye devam edeceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi. 

MEZUNİYET 'DEVRİM'DE 

Festival ve konserler kadar üniversitelerin mezuniyet törenleri de bu yıl yasak kapsamına girdi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci’nin, bütçe sıkıntısını sebep göstererek toplu mezuniyet töreni kutlamalarını iptal etti. ODTÜ Rektörlüğü de her yıl 'Devrim' stadyumunda yapılan ve ilginç pankartlarla konuşulan mezuniyet törenini 'güvenlik gerekçesiyle' iptal etti. 

İptal kararları sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu öğrencilere destek vererek, gerçekleştirecekleri alternatif mezuniyet törenine katılacağını duyurdu.

Bu açıklama sonrasında, ODTÜ Rektörlüğü geri adım atarak 6 Ağustos'ta 'Devrim' stadyumunda mezuniyet töreni düzenlenmesine izin verdi. Ancak törene sadece öğrencilerin birinci dereceden akrabalarının kabul edileceği duyuruldu. Bunun Kılıçdaroğlu'nun katılımını engellemek için alınan bir karar olduğu yorumları yapılırken, CHP Lideri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bu kutlama hakkınızdır, gözlerinizden öpüyorum." dedi. 

ODTÜ'nün mezuniyet törenine yine yaratıcı pankartlar damga vurdu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar