Yargı paketinde basını hedef alan öneri: Fiyat etiketini haber yapana hapis geliyor

Yargı paketinde basını hedef alan öneri: Fiyat etiketini haber yapana hapis geliyor
Meclis’e sunulan ve 'sansür yasası' olarak bilinen teklifle ‘gerçeğe aykırı haberler’ için verilecek cezayı artırmak isteyen iktidar, paketin içine ‘yalan haber’ düzenlemesi ekledi.

AKP ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan 'sansür yasası’ olarak bilinen ve 24 maddeden oluşan 6. Yargı Paketi teklifi, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Paketin içine "yalan haber" düzenlemesi eklendi. Teklife göre, fiyatları etkileyebilecek haber yayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Enflasyondan gıda ürünlerine kadar çeşitli alanlardaki haberler nedeniyle ceza verilebileceğine işaret eden hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Halka gerçeklerin aktarılması konusunda çok ciddi bir baskı yaratacak, belirsizlik içeren bir düzenleme" ifadelerini kullandı.

‘ÇOK CİDDİ BİR BASKI YARATACAK, BELİRSİZLİK İÇEREN BİR DÜZENLEME’

Cumhuriyet’te yer alan haberde teklif ile Türk Ceza Yasası’nın "fiyatları etkileme" başlığı altında yer alan "işçi ücretlerinin veya besin veya mallarının değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayanlara" verilmesi öngörülen hapis cezası artırılacak. Bu kişiler için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Fiyatın etkilendiğinin tespit edilmesi durumunda ceza daha da artırılacak. Enflasyondan gıda ürünlerine kadar çeşitli alanlardaki haberler nedeniyle ceza verilebileceğine işaret eden hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Halka gerçeklerin aktarılması konusunda çok ciddi bir baskı yaratacak, belirsizlik içeren bir düzenleme" dedi.

VERİLECEK CEZA DA BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR OLABİLECEK

Bir yıl ve üzeri cezalarda kişinin kamu görevi ve siyasi haklarının elinden alınabildiğine işaret eden Eminağaoğlu, iki yıl ve üzeri cezalarda da cezanın ertelenmediğine dikkat çekti. Ayrıca teklife göre, bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınanlara verilecek ceza da bir yıldan üç yıla kadar olabilecek.

Öne Çıkanlar