Yaralarını saran Lübnan'da 'öfke' protestoları: 490 yaralı, 1 ölü

Yaralarını saran Lübnan'da 'öfke' protestoları: 490 yaralı, 1 ölü
Askeri konvoyların geldiği Beyrut'ta genel durumun kademeli şekilde sakinleştiği bildirildi.

Beyrut'ta en az 158 kişinin öldüğü 6 binden fazla kişinin de yaralandığı patlamadan dört gün sonra halk ‘Öfke Günü’ sloganıyla sokaklara indi. 4 bakanlık binasına baskın düzenleyen protestocularla güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. 490 kişinin yaralandığı protestolarda 1 polis hayatını kaybetti. Askeri konvoyların geldiği Beyrut'ta genel durum kademeli bir şekilde sakinleşti.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir araya gelen binlerce kişi yönetim karşıtı protestolara devam ediyor.  Protestocular, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı binalarını bastıktan sonra Çevre Bakanlığı’na ve en son Enerji Bakanlığı’na girdi. Lübnan ordusu eylemcileri ilk olarak Dışişleri Bakanlığı binasından çıkarırken, ordunun bakanlığın bulunduğu bölgeye takviye kuvvet yollamasıyla protestocuların sayısında azalma yaşandı.

Lübnan merkezli El Manar televizyonunun aktardığı bilgiye göre başkent Beyrut’ta gerçekleşen hükümet karşıtı protesto gösteriler sırasında yaklaşık 490 kişi yaralandı.


ORTAM SAKİNLEŞTİ

Sputnik’in aktardığı bilgiye göre Lübnan’dan aktardığına göre göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmalar sonrasında Beyrut’un merkezindeki durum, kademeli olarak sakinleşti.

Beyrut’un merkez bölgesi ile kamuya ait ve özel birçok tesisin, protestolar sırasında ciddi zarar gördüğü aktarıldı.

​Askeri konvoylar hem Beyrut’un merkezine, hem de civar bölgelere ulaşırken, kentin merkezindeki göstericilerin sayısının giderek azaldığı, Lübnan silahlı kuvvetlerinin de her yere konuşlandırıldığı belirtildi.

LÜBNAN SAĞLIK BAKANLIĞI İDDİALARI YALANLADI

Öte yandan Lübnan Sağlık Bakanlığı, masrafları kendi karşılamak üzere yaralıları tedavi etmeyi reddettiği yönündeki iddiaları yalanlayarak, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

BANKALAR BİRLİĞİ BİNASINDAN YANGIN

Lübnanlı MTV televizyonu, Lübnan Bankalar Birliği’nin bulunduğu binada yangın çıktığı belirtildi.

Güvenlik güçlerinin, Beyrut’taki göstericileri parlamento binasından uzaklaştırmak amacıyla özel donatılmış zırhlı araçtan gaz bombaları fırlattığı, Şehitler Meydanı’na doğru çekilen eylemcilerin ise jandarmalara taş ve maytap attığı bildirildi.

EL MANAR: 490 YARALI

Lübnan Kızılhaçı’ndan yapılan açıklamada, Beyrut’taki hükümet karşıtı gösterilerde yaralı sayısının 230’u geçtiği belirtilirken, Kızılhaç'ının açıklamasından sonra ilerleyen saatlerde ise El Manar televizyonu gösteriler sırasında yaklaşık olarak 490 kişi yaralandığını duyurdu.

LÜBNAN İÇ GÜVENLİĞİ: BİR GÖREVLİMİZ YAŞAMINI YİTİRDİ

Lübnan İç Güvenlik Güçleri, bir güvenlik mensubunun Le Gray otelinde birkaç göstericinin saldırmasıyla düşerek hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamada, güvenlik güçlerinden bir kişinin Le Gray otelinde güvenliği ve kamu düzenini sağlamaya yönelik görevlerini yerine getirirken birkaç isyancının saldırısına uğradığı, saldırı sonucu yere düştüğü ve hayatını kaybettiği ifade edildi.

PARLAMENTO GÜVENLİĞİ ATEL AÇILDIĞI İDDİALARINI YALANLADI

Lübnan parlamentosunun güvenlik görevlileri, Beyrut’taki protestolar sırasında ateş açıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

LBCI News televizyonu, güvenlik yetkililerinden gelen açıklamayı şöyle aktardı: "Gerçek mermilerle ateş açıldığı şeklindeki suçlamalar çok şüpheli görünüyor. Görevimizin parlamento binasını korumak olduğunu vurguluyoruz."

Daha önce Sputnik muhabiri, güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için ateş açtığını aktarmıştı.

ABD’NİN BEYRUT BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnanlıların barışçıl gösteri yapma hakkını desteklediğini ancak şiddetten kaçınılması gerektiğini belirtti. Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan halkının çok sıkıntı çektiği ve taleplerine kulak verecek liderlere sahip olmayı hak ettiği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 158'e yükseldiği yaralı sayısının da 6 bini aştığı belirtildi. Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar