Yapay et üretimi için en büyük biyoreaktörler geliştirildi: 8 yıl içinde 13 bin 700 ton üretim bekleniyor

Yapay et üretimi için en büyük biyoreaktörler geliştirildi: 8 yıl içinde 13 bin 700 ton üretim bekleniyor
ABD'li Good Meat şirketi, yapay et üretimi için dünyanın en büyük biyoreaktörlerini üretiyor: Sektörde çığır açabilir.

Yapay et üretmek için dünyanın en büyük biyoreaktörlerinin inşa ettiğini açıklayan ABD‘li Good Meat şirketi, birkaç yıl içinde üretilecek etleri on binlerce restorana tedarik edebilecek.

Hücre bankalarından veya yumurtalardan alınan hücreleri kullanılarak biyoreaktör ‘fıçı’larında büyümesini sağlayan teknoloji, eti için herhangi bir canlı hayvanın kesilmesini gerektirmiyor.

Good Meat’in her biri 250 bin litre kapasiteye sahip olan ve bugüne kadar inşa edilenlerden çok daha büyük, dört kat yüksekliğinde 10 yeni biyoreaktörünün çalışmasına devam ediliyor.

Uzmanlar, bunun gelişmekte olan yapay et endüstrisi için "çığır açıcı" olabileceğini söylüyor.

'TORUNLARIMIZ NEDEN HAYVAN KESTİĞİMİZİ SORACAK'

The Guardian‘ın haberine göre dünya çapında yapay et üzerinde çalışan yaklaşık 170 şirket var. Ancak Good Meat, ürününü halka satmak için yasal onay almış tek şirket. Şirket, yapay tavuk etini 2020’de Singapur’da sunmaya başladı.

Yeni biyoreaktörlerin yılda 13 bin tondan fazla tavuk ve sığır eti yetiştireceğini söyleyen şirketin ABD sahasının üç ay içinde tamamlanması ve 2024’ün sonlarında faaliyete geçmesi planlanıyor.

2026’ya kadar üretiminin yılda 11 bin 800 tona ve 2030’a kadar 13 bin 700 tona ulaşması bekleniyor.

Good Meat’in ana şirketi Eat Just‘in CEO’su Josh Tetrick, "Sanırım torunlarımız bize 2022’de neden kesilen hayvanlardan et yediğimizi soracaklar" diyor.

NEDEN YAPAY ET ÜRETİLİYOR?

Sığır, tavuk ve diğer çiftlik hayvanları metan emisyonları, ormanların ve arazilerin tahribatı ve yüksek su kullanımı nedeniyle büyük bir çevresel etkiye sahip.

Çiftlik hayvanlarının neden olduğu metan gazı dünyayı ısıtan sera etkisine neden oluyor. Bir ineğin bir yılda ürettiği sera gazı bir arabanın yıllık emisyonuna eşit olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları, zengin ülkelerdeki geleneksel et tüketiminin iklim krizini yenmek için çarpıcı biçimde düşmesi gerektiğini söylüyor.

Yapay et, geleneksel etteki tadı ve hissi sağlayabilir ve çok daha küçük bir çevresel etkiye sahip olabilir.

Öne Çıkanlar