'Öyle mi bilirkişi, koca kaya yolun ortasında'

'Öyle mi bilirkişi, koca kaya yolun ortasında'
Cengiz İnşaat'ın işlettiği taş ocağı için yapılan dinamitle patlatmalar, dev kayaların kopmasına neden oldu.

Gençağa KARAFAZLI 


ARTI GERÇEK- AKP’nin milyonlarca lira vergi borcunu sildiği Cengiz İnşaat, Rize-Artvin Havaalanı inşaatı için denizi dolduruyor. İnşaata kaya malzemesi sağlamak içinse Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Arhavi’de işletilen taşocağı tehlikeli ve yasalara aykırı bir şekilde üretimine devam ediyor.

Taşocağında yapılan patlatmalar sonucunda Arhavi-Ortacalar yolu, düşen dev kayalar nedeniyle bir süre ulaşıma kapandı.

Dinamit patlatma bölgeye yakın bazı konutlarda çatlaklara da neden olurken, yurttaşlar rahatsızlığını sosyal medyadan dile getiriyor.

Cengiz İnşaat'ın yapımını üslendiği havaalanı inşaatına dolgu malzemesi için Arhavi’nin en güzel vadilerinin tahrip edildiğini, yapılan çalışmaların hukuki hiçbir dayanağının olmadığını belirten Arhavi Doğa Koruma Platformu (ADKP) sözcüsü Hasan Sıtkı Özkazanç, son günlerde vadide yaşananları anlattı.

'VAHŞİ YÖNTEMLERLE TAŞ OCAĞINDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR'

Özkazanç, "Rize-Artvin havaalanı inşaatı için tüm kurallara aykırı bir şekilde ve tamamen vahşi yöntemler ile üretim yapılmaya devam ediliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"ÇED raporundaki taahhütlere aykırı şekilde çok yüksek miktarlarda patlayıcı kullanılarak üretim yapılıyor. ÇED raporunda Arhavi-Ortacalar karayolunun kenarında sağlık koruma bandı bırakılacağı taahhüdünde bulunulmasına rağmen, fiilen karayolu da taşocağı işletme alanı gibi kullanılıyor. Bu taşocağının yerinin uygun olmadığı, bu arazide ÇED raporunda belirtilen şekilde bir basamak yapısı oluşturulamayacağı gerekçeleri ile Dikyamaç köylüleri tarafından ÇED olumlu kararının iptali için Rize idare Mahkemesinde devam iptal davası devam ediyor.

'BİLİRKİŞİ SKANDAL BİR RAPOR HAZIRLADI'

"Davada belirlenen bilirkişi yaptığı inceleme sonrasında, taşocağının yerinin uygun olduğu ve ÇED raporundaki önlemler alındığı takdirde üretimde sorun olmayacağı şeklinde skandal bir rapor hazırlamıştı. Bu raporun hemen arkasında karayolunda oluşan kaya düşmesi adeta bilirkişiyi yalanlayan bir olay oldu.

"Burada hukuksal süreçler tamamlanmadan alelacele, aralıksız ve acımasızca çalışmalar sürdürülüyor. Patlatılan dinamitler sadece patladığı alanları değil o güzelim Kamilet Vadisinin de ekosistemini ve yapısını bozuyor. Yaşam alanlarımız acımasızca katlediliyor."

'BEN BURADA KAYA PARÇASI DEĞİL BİR BEDEN PARÇASI GÖRÜYORUM'

Arhavili Nazlı Demet, sosyal medya hesabından dev kaya parçalarının fotoğrafını paylaşarak, şöyle tepki gösterdi:

"Bu devasa kütle bugün Çifteköprülere giden yola düşmüş. Durduk yere değil tabii. Vadimizi lime lime eden, dinamitlerle yeri yerinden oynatan, su kaynaklarını yok eden, bölgede yaşayan canlılara kâbus olan, uzaktan bakanları bile ürkütecek boyutlara ulaşmış taş ocakları yüzünden. Bize hayat veren, can veren, cennet memleketimize verdiğimiz karşılık bu işte! Gelecek nesillere armağanımız bu! Eşsiz vadimizden koca bir parça! Siz ne görüyorsunuz bilmem... Ben burada bir kaya parçası görmüyorum. Ben burada bir beden parçası görüyorum, bir uzuv görüyorum, bir ceset görüyorum, kan görüyorum, katliam görüyorum. Birileri ölebilirmiş burada. Ama kimin umurunda! Davalar açılsın, bilirkişileri gelsin, boş boş aval aval etrafa baksınlar, raporlar yazınlar... Desinler ki, bu proje hiçbir şeye hiç kimseye zarar vermiyor. Yazık çok yazık!"

'NE KADAR UTANMAZ, VİCDANSIZ, AÇGÖZLÜ BİR İŞLETME'

Sevinç Ayçiçek ise "Dağı komple indirmek herhalde amaç. Ne kadar utanmaz, vicdansız, açgözlü bir işletme. Sırtını dayamış iktidara oh istediğin gibi yağmala memleketi! Millet can derdinde bunlar rant derdinde! Lanet olsun!" paylaşımını yaptı.

Kâmil Aksoylu Toroci adlı yurttaş ise "Bu işlere karşı çıkanları, yani Arhavi Doğa Koruma Platformu ve çevre aktivistlerini hain, bölücü ve servet düşmanı ilan edenlerin bu olay karşısında söyleyecek bir sözleri yok mu?" diye sordu.

'ÖYLE Mİ BİLİRKİŞİ? ÖYLE Mİ? BİLENLE BİLMEYEN BİR OLMUYOR İŞTE BİLİRKİŞİ'

Avukat Yakup Okumuşoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları belirtti:

"Dava açmak serbest. Mahkeme orada, aç da aç. Bilirkişi için öde, harçlar için öde. Sayfalarca dilekçe yaz. Bilirkişi gelsin desin ki, bu taş ocağı için verilen ÇED raporu, çalışma biçimi usule, yasaya, hukuka uygundur. Öyle mi bilirkişi? Öyle mi! Bilenle bilmeyen bir olmuyor işte bilirkişi. Sen biliyorsan biz hiç bir şey bilmiyoruz! Verdiğin rapor elimizde. Koca kaya gözümüzün önünde, yolun ortasında. Biliyoruz daha fenası da olacak. Biliyoruz çünkü görüyoruz. Sen orda bilgisayarda yaz bakalım bilirkişi. Neresi mi? Arhavi Kamilet Vadisi Çifteköprü mevkii yakınındaki Cengiz inşaatın işlettiği taş ocağı."

 

 

Öne Çıkanlar