Yaklaşık 40 göçmen Meriç nehrindeki adacıkta mahsur

Yaklaşık 40 göçmen Meriç nehrindeki adacıkta mahsur
Yaklaşık 40 göçmen, Türkiye-Yunanistan sınırındaki Meriç Nehri üzerinde bulunan ve Yunanistan tarafında kalan bir adacıkta mahsur kaldı. Gruptaki bir kız çocuğunun öldüğü de belirtiliyor.

Katar merkezli El Cezire’nin haberine göre adacıkta 39 kişinin mahsur kaldığı kaydedildi. Habere göre göçmenler arasında bulunan 5  yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğu yaşamını yitirdi.

Habere göre Yunan makamları grubun yerini tespit edemediğini öne sürerken, ailesi çocuğun cansız bedenini, soğuk kalması için nehir suyunda tutuyor.

Göçmenler, Yunanistan’a gitmek için sınırı geçmek istediklerini söyledi ancak önce Yunanistan ardından 7 Ağustos'ta Türkiyeli yetkililer tarafından geri itildiklerini anlattı.

 Suriyeli çocuğun geçtiğimiz salı günü erken saatlerde, göçmenlerin adada mahsur kalmalarından iki gün sonra bir akrep tarafından sokulduktan sonra öldüğü belirtildi.

Yine akrep tarafından sokulan 9 yaşındaki bir diğer kız çocuğunun durumunun da ciddiyetini koruduğu aktarıldı.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'A SUÇLAMA

Grubun bir üyesi olan, 27 yaşındaki Suriyeli Baida, avukatlara ve gazetecilere mesajlar gönderdi. Baida, bir sesli mesajında "Bir kız öldü. Bir çocuk. O öldü. Hiçbir şey yapamıyorum" dedi. Ölen çocuğunun fotoğraflarını da paylaştığı bir başka mesajında "Kimse sesimizi duymuyor. Eğer sesimizi duyuyorsanız lütfen bize yardım edin. Diğer kız yarın ölebilir" dedi.

Mahsur kalan göçmenler Yunanistan'a sığınma talebinde bulunmak istiyor.

Yunanistan merkezli HumanRights360 insan hakları örgütünün avukatlarından Evgenia Kouniaki ve Yunanistan Mülteciler Konseyi’nin hukuk birimi koordinatörü Maria Papamina, El Cezire’ye yaptıkları açıklamada şunları kaydetti:

"39 göçmenin ve özellikle de çocukların durumundan çok endişeliyiz. Yunanistan-Türkiye sınırında yaşanan insan hakları ihlalleri acımasız bir gerçek. Ölümler, geri itmeler, keyfi gözaltılar, zorla kaybetmeler ve adacıklarda umutsuz bırakılan insanlar. Beş yaşındaki kız çocuğunun ölümü bu politikanın ne kadar akıl dışı ve canice olduğunu kanıtlıyor."

Uluslararası hukuka göre yasa dışı olan "geri itmeleri" belgeleyen Sınır Şiddetini İzleme Ağı da yaptığı açıklamada Türk ve Yunan yetkilileri "hareket halindeki insanları siyasi bir oyunun parçaları olarak kullanmakla" suçladı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar