Wuhanlı doktor: Yetkililer Covid-19 uyarısında bulunmamızı engelledi

Wuhanlı doktor: Yetkililer Covid-19 uyarısında bulunmamızı engelledi
Çinli yetkililer virüsün insandan insana bulaştığını 20 Ocak'ta açıklamıştı.

Yeni tip Coronavirus'ün (Covid-19) ilk görüldüğü Çin'in Wuhan kentinde çalışan bir doktor, salgının ilk başladığı dönemde, yetkililerin açıklama yapılmaması yönünde uyarıda bulunduğunu ve virüsün bulaşması riskine rağmen sağlık personelinin maske takmasına izin verilmediğini söyledi.

Sağlık görevlilerinin, geçen yıl ocak ayında, virüsün çok bulaşıcı olduğu yönünde şüphelerine rağmen uyarı yapmalarının engellendiğini belirten doktorun ifadeleri ve bilinen ilk Covid-19 vakasından 54 gün sonra Wuhan'da karantina uygulamasının başlatılması, Çinli yetkililerin salgını gizleme çabasına dair verilerden biri olarak değerlendiriliyor.

Wuhan'da ilk vaka Aralık 2019'da tespit edilmiş, 200 sağlık görevlisine virüs bulaşmış ve virüs konusunda ilk uyarıyı yapan doktor Li Wenliang dahil birçok sağlıkçı hayatını kaybetmişti.

"54 Gün" adlı BBC belgeseline konuşan ve ismi açıklanmayan doktor, 10 Ocak 2020'de çalıştığı hastanenin solunum yolları hastalıkları bölümünün dolduğunu belirterek, "Kontrolden çıkmıştı ve paniklemeye başladık" dedi.

Virüsün bulaşma riskine karşılık maske takmalarına izin verilmediğini söyleyen doktor, "Herkes insandan insana bulaşın olduğunu biliyordu. Niye inkar edildi? Bu durum kafamızı karıştırdı ve bizi çok öfkelendirdi" diye konuştu.

Birkaç hafta içinde yüzlerce veya binlerce şüpheli vaka görüldüğünü, ama hastane içinde bunu teyit edecek veya teşhisleri bildirecek bir sistem olmadığını ve sadece 41 vakadan söz edildiğini ifade etti.

Çinli yetkililer virüsün insandan insana bulaştığını ancak 20 Ocak'ta açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar