WHO: Dünya çapında doğrulanmış 80 maymun çiçeği vakası var

WHO: Dünya çapında doğrulanmış 80 maymun çiçeği vakası var
Dünya Sağlık Örgütü dün açıklama yaparak dünya çapında teyitli 80 maymun çiçeği vakası olduğunu, 50 vakanın da inceleme altında olduğunu duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açıklamasında maymun çiçeği salgının nedeni ve kapsamını araştırdıklarını belirterek şimdilik 11 ülkede teyit edilmiş 80 vaka olduğunu belirtti.

50 vakanın ise incelendiğini ifade eden WHO, denetlemenin artmasına bağlı olarak daha fazla vaka görülebileceği konusunda uyardı.

WHO açıklamasında endişeleri gidererek "Virüs, bazı ülkelerdeki bazı hayvan popülasyonlarında endemiktir (bölgeye özgü bulaşıcı hastalık), yerel halk ve gezginler arasında ara sıra salgınlara yol açar" ifadelerini kullandı.

COVİD-19'DAN FARKLI BİR ŞEKİLDE YAYILIYOR

Maymun çiçeğinin Covid-19’dan farklı bir şekilde yayıldığını belirten DSÖ, maymun çiçeğinin yakın temasın yayılmada önemli rolü olduğunu belirtti.

Kişilerin cinsel tercihlerinin, bazı ülkelerin resmi sağlık kurumlarının vaka açıklamasına yansımasına dikkat çeken WHO "Bir hastalık nedeniyle insan gruplarının damgalanması asla kabul edilemez. İnsanların tedavi aramasını engelleyebileceği ve tespit edilemeyen yayılmaya yol açabileceği için bir salgının sona ermesine engel olabilir" dedi.

NEW YORK'TAKİ İLK VAKA AÇIKLANDI: HASTALIĞIN YAYILMASINDA KAVŞAK NOKTA

ABD New York Sağlık Departmanı tarafından yapılan açıklamada ise eyalet sınırları içerisinde ilk defa bir kişide maymun çiçeği virüsüne rastlandığı, hastayla temas halinde olabilecek kişilere ulaşmaya çalışıldığı ifade edildi.

Eyalet sınırları içerisinde görülen vakanın hangi şehirde bulunduğu bilinmezken yılda yaklaşık 70 milyon turistin ziyaret ettiği New York City'de ortaya çıkma ihtimali ise endişe yaratıyor.

Açıklamada, Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) tarafından sözkonusu kişinin izole edildiği ve tedavisine başlandığı belirtildi.

Öne Çıkanlar