WHO açıkladı: Geçen yılın en çok görülen kanser türü belli oldu

WHO açıkladı: Geçen yılın en çok görülen kanser türü belli oldu
Dünya Sağlık Örgütü, meme kanserinin ilk defa diğer kanser türlerini geride bıraktığını açıkladı. Obeziteye dikkat çekildi, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam uyarısı yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization) meme kanserinin son yıllarda en sık görülen kanser türü haline geldiğini açıkladı. Son bulgulara göre dünya çapında geçtiğimiz yıl görülen yeni kanser vakasının yaklaşık yüzde 12'sini meme kanseri oluşturuyor.

Meme kanserinin ilk defa diğer kanser türlerini geride bıraktığına dikkat çeken WHO kanser uzmanı Andre Ilbawi, son yirmi yıldır en sık görülen tür olan akciğer kanserinin ikinci sıraya gerilediğini, üçüncü sırada ise kolorektal yani kalın bağırsak kanserinin geldiğini belirtti.

WHO’nun, 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesinde hastalığa dikkat çekmek amacıyla açıkladığı verilerine göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin meme kanseri teşhisi kondu.

OBEZİTEYE DİKKAT

Meme kanserinin kadınlar arasında en fazla görülen ve dünya çapında en fazla ölüme neden olan kanser türü olduğunu belirten WHO uzmanı, kadınlarda obezitenin meme kanseri için en bilinen sebeplerinden biri olduğuna ve diğer kanser türlerini de tetiklediğine dikkat çekti.

WHO, diğer risk faktörleri arasında saydığı tütün kullanımı, az meyve ve sebze tüketimi, fiziksel aktivitenin azlığı ve alkol kullanımına karşı da uyarıda bulundu.

WHO: KANSER YAYGINLAŞABİLİR

Dünya nüfusu ve yaşam beklentisi arttıkça kanserin daha yaygın hale geldiğinin altını çizen WHO uzmanına göre, 2020 yılında 19 milyon 300 bin olan yeni vaka sayısının 2040'ta 30 milyonu bulması bekleniyor. Euronews’in aktardığına göre WHO’nun araştırmasında yer alan ülkelerin yarısında teşhiste yaşanan gecikmeler, sağlık çalışanlarının aşırı baskı altında olması ve araştırma çalışmalarının olumsuz etkilenmesinden dolayı kanser tedavilerinin aksadığı görüldü.

Öne Çıkanlar