Virüse yakalanan engelli sağlıkçıya ücretsiz izin dahi verilmiyor

Virüse yakalanan engelli sağlıkçıya ücretsiz izin dahi verilmiyor
'Biz engellilere zulüm yapılıyor. Biz engelliyiz, bizim bazen özel ihtiyaçlarımız oluyor ama o durumda bile izin kullanmıyoruz.'

Coronavirus (Covid-19) riski altındaki engelli sağlık emekçilerine ücretsiz izin dahi verilmediği öğrenildi.

Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde zor şartlarda çalışan engelli sağlık emekçilerinden biri olan laboratuvar teknisyeni Kadri Ökmen, 5 Kasım'da Covid-19’a yakalandı. Yüzde 96 engelli olan Ökmen, 7 gün boyunca normal serviste tedavi gördü ancak sağlık durumunun kötüye gitmesi sonrası yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Yoğun bakım ünitesinde 15 gün tedavi gören Ökmen’in 5 gündür normal serviste tedavisi devam ediyor.

‘ELİMİ YIKAMAK İÇİN BİLE İNSANÜSTÜ ÇABA SARFEDİYORUM’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Ökmen, solunum cihazı ile rahat nefes alamadığını, ağrılarının devam ettiğini dile getirdi. Salgından önce de engelli sağlık emekçilerinin zorlandığını ifade eden Ökmen, "Ben elimi yıkamak için bile insanüstü bir çaba sarf ediyorum. Lavabolar bize göre yapılmamış ellerimizi yıkarken hep üstüme su sıçratıyorum. Salgın nedeniyle sık sık elimi yıkamam gerekirken ben bundan kaçıyordum. İşe gidip gelirken, tekerlekli sandalye kullandığım için rampalar bizi çok zorluyor" şeklinde konuştu.

"Rampaların onarılması için belediyelere yazı yazdığımızda bizimle adeta dalga geçer gibi yazılar yazıyorlar" ifadelerini kullanan Ökmen, "Çalıştığım hastanenin önünde bulunan rampayı yaptırmak için 6 yıl uğraştım" diye belirtti.

Salgınla birlikte engelli sağlık emekçilerinin işlerinin daha da zorlaştığını aktaran Kadir Ökmen, yetersiz koruma ekipmanlarıyla çalışmak zorunda kaldıkları için sağlık emekçilerinin virüse yakalandığını belirtti. Ökmen, engelli sağlık emekçilerine yönelik izin haklarının engellenmesinin de kendilerini zorladığını kaydetti.

‘İŞE GİTMEZSEK AİLEMİZ AÇ KALIR’

Engelli sağlık emekçilerinin izinli sayılmasının sağlık sistemini etkilemeyeceğini vurgulayan Kadir Ökmen, şunları anlattı:

"Hepimizin ailesi var, eğer işe gitmesek ailemiz aç kalır. İşe de gittiğimizde Corona tehlikesi var. Bir yanda cüzdan, bir yandan sağlık, bu baskı altında kalıyorsun."

‘ÜCRETSİZ İZİN TALEBİ BİLE KABUL EDİLMEDİ’

"Bazı arkadaşlarımızın maddi durumu daha iyi ve ücretsiz izinli sayılma talebinde bulundular ama bu talepleri dahi kabul edilmedi. Biz engellilere zulüm yapılıyor. Biz engelliyiz, bizim bazen özel ihtiyaçlarımız oluyor ama o durumda bile izin kullanmıyoruz" diye konuştu."

GÜNDE 300 HASTAYLA TEMAS

Sağlık çalışanı Kadri Ökmen, "İktidarın sağlık emekçilerini önemsediğini hiçbir zaman düşünmedim. Şimdi ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha anladım. Biz engelliler hiçbir zaman yöneticiler tarafından pozitif ayrımcılık görmedik. Aksine hep negatif ayrımcılığa uğradık. Ben engelliyim, beni günde 300 hasta ile muhatap ediyorlar" diye belirtti.

İDARİ İZİN HAKKI

Ökmen, taleplerini şöyle sıraladı:

"Engelli olan biz sağlık emekçileri salgına karşı çok kırılgan durumdayız, öncelikle idari izin verilmesi lazım. Eğer izin verilmiyorsa bizi çalıştırıyorsanız çevresel düzenlemelerin yapılması, engelliler için özel tedbirlerin alınması gerekir. Bizim riskli işlerde çalıştırılmamamız gerek. Bu kadar risk altında olmamıza rağmen ek ödeme alamıyoruz, ek ödemelerimizin verilmesi lazım. Bize zatürre ve grip aşısı yapılması lazım ama e-nabız’da buna gerek olmadığı yazıyor. Grip aşısı bizim için çok önemli, bu dönemde daha çok önemli."

‘ÖNLEMLER RASYONEL DEĞİL’

Ökmen, Sağlık Bakanlığı’nın vaka sayılarını doğru açıklamamasından kaynaklı insanlarda rehavet oluşturduğunu, bunun yansımasının da hastanelerde artan vaka sayıları olarak döndüğünü dile getirdi. Ökmen, 14 günlük bir tam kapanmanın olması gerektiğini belirterek, "Alınan önlemler rasyonel değil. Dünyanın hiçbir yerinde benzerleri bile yok" dedi.

Öne Çıkanlar