Yeni Varlık Barışı bu kez kademeli vergiyle geldi: Türkiye'yi kara para cenneti yapacaklar

Yeni Varlık Barışı bu kez kademeli vergiyle geldi: Türkiye'yi kara para cenneti yapacaklar
30 Haziran'da başvuru süresi dolan 5'inci Varlık Barışı sıfır vergi ile uygulanırken 31 Mart 2023'e kadar yapılabilecek yurt dışı başvurularda yüzde 1-3 arasında kademeli vergi kesilecek.

+GERÇEK - Dün Meclis'de görüşülen 346 sayılı Kanun Teklifi'nin 50'inci maddesinde yapılan değişiklikle 12 yılda 6'ncı Varlık Barışı düzenlemesi hayata geçirildi.

Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen geçici 15'inci Madde ile gerçekleştirilen düzenleme ile, 30 Haziran'da son başvurusu süresi dolan vergi kesintisi yapılmayan önceki Varlık Barışı'ndan farklı olarak bu kez kademeli vergi öngörülüyor.

Buna göre yurt dışı varlıkların 30 Eylül 2022 tarihine kadar yapılacak bildirilmesi halinde yüzde 1, 1 Ekim – 31 Aralık 2022 arasında bildirilmesi halinde yüzde 2, 1 Ocak – 31 Mart 2023 tarihi arasında bildirilmesi halinde ise yüzde 3 vergi kesilerek sisteme sokulması mümkün olacak.

Yurt içindeki varlıklarda ise vergi oranı yüzde 3 uygulanırken, bir yıl süreyle bildirilen varlığın banka ya da aracı kurumda tutulması halinde bildirim sırasında alınan verginin tamamı iade edilecek. Bütçe olanakları nedeniyle bu kez vergili sistemin tercih edilmiş olabileceği belirtiliyor.

YURT İÇİNDE MÜKELLEF OLMAYAN BAŞVURABİLECEK

Ayrıca yurt içinde sahip olunan varlıklar için bu kez vergi mükellefi olmayanlara da Varlık Barışı'ndan yararlanma imkanı sunuluyor.

Yurt dışı Varlık Barışı’nda, bildirimden itibaren üç ay içinde varlığın Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye'deki açılacak hesaba aktarılması gerekiyor.

Yurt içinde kayıtlarda yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların ise 31 Mart 2023 tarihine kadar vergi dairelerine beyanı gerekiyor.

Yurt dışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve benzeri varlıkların bir an önce Türkiye'ye getirilmesini sağlamak için önceki Varlık Barışı düzenlemelerinden farklı olarak bu sefer vergi yükü ve vergi denetimi de eklendi.  Parasını erken getirip bir yıl bankada tutanlar vergi ödemeyecek. 

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, CHP Milletvekili Abdüllatif Şener, "Ülkeyi mafya devletine çeviriyorsunuz. Kaşla göz arasında Türkiye'yi kara para aklama merkezi yapacak kanun çıkarıp, memleketi felakete sokuyorsunuz" dedi.

ÖNERGE İLE EKLENDİ

Eski Varlık Barışı 30 Haziran 2022 itibarıyla sona erdi. Yeni varlık barışı ise TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen torba yasaya önergeyle eklendi. Yeni afta, öncekilerden farklı olarak yüzde 3'e kadar vergi, yüzde 4'lük tapu harcına muafiyet var. Ayrıca mükellef olmayanlar da aftan yararlanabilecek. Yurt dışı varlığını 30 Eylül'e kadar bildirenlerden yüzde 1, 1 Ekim-31 Aralık arasında bildirenlerden yüzde 2, 1 Ocak-31 Mart 2023'e kadar bildirenlerden yüzde 3 vergi alınacak. Varlığını bir yıl bankada tutanlara ödediği vergi iade edilecek. Beyan edilen varlık üç ay içinde yurda getirilecek.

MAFYA DEVLETİ UYARISI

Şener, iktidarın 2009'dan beri sürekli kara para akladığını savunarak, "Bu af önergesi üzerine gerginlik yaşamayan varsa gaflet, delalet ve hıyanet içindedir. Konusu suç olan parayı, kaçakçılığı, uyuşturucu ticaretini, beyaz kadın ticaretini, teröre dayalı kazançları hepsini aklayan kanun maddesini buraya getiriyorsunuz. Ülkeyi kara para aklama merkezine, devleti mafya devletine çeviriyorsunuz" dedi.

Öne Çıkanlar