Venezuela 4 yıl sonra hiperenflasyondan çıktı

Venezuela 4 yıl sonra hiperenflasyondan çıktı
Venezuela'da aylık enflasyon oranları son 12 aydır yüzde 50'nin altında kaydedildi. Hiperenflasyondan çıkan ülkede gayri resmi olarak ABD doları yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Venezuela, hükümetin para basma hızını yavaşlatması ve ABD dolarının ülkede tercih edilen para birimi haline gelmesiyle, dünyanın en uzun süreli hiperenflasyonlarından birinden dört yıllık bir krizin ardından çıkmayı başardı.

Venezuela Merkez Bankası’na göre, fiyatlar Aralık ayında aylık yüzde 7,6 artış gösterdi. Aylık bazda en yüksek enflasyon oranının Ocak 2021'de yüzde 46,4 olarak kaydedildiği ülkede böylece "hiperenflasyondan çıkış şartı" olarak kabul edilen üst üste 12 ay yüzde 50'nin altında enflasyon koşulu sağlanmış oldu.

Venezuela yıllık bazda 2021’i yüzde 686,4 enflasyonla kapattı. Hiperenflasyondan çıkışa rağmen ülke hâlâ dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip.

'HÜKÜMET, HIZLANDIRILMIŞ PARA BASIMI YOLUYLA KENDİNİ FİNANSE ETMEYİ BIRAKTI'

Caracas’taki Katolik Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Ronald Balza Cuma günü yaptığı açıklamada, "Venezuela’nın hiperenflasyonu geldiği gibi gitti" dedi.

Sözcü'nün aktardığına göre Balza, "Hükümet herhangi bir önlem almadı, sadece buna neden olan şeyi, hızlandırılmış para basımı yoluyla kendini finanse etmeyi bıraktı" diye konuştu.

Para basımındaki azalma aynı zamanda hükümet harcamalarındaki kısıtın bir sonucu. Venezela’da mali açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranı da son bir yılda üçte iki oranında azaldı.

DOLAR GAYRİRESMİ PARA BİRİMİ OLDU

Ayrıca ülkenin ulusal para birimi olan bolivar yerine, gayri resmi olarak ABD doları yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bloomberg’e göre ülkedeki işlemlerin yüzde 60’ından fazlası dolarla yapılıyor.

Caracas’taki Central Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Luis Oliveros konu ile ilgili, "Bolivardaki enflasyon hala önemli olsa da fiyatlarda neler olup bittiğine dair tüm bilgileri yakalayamıyor. Dolar cinsinden fiyatlara dikkat etmemiz gerekli" dedi.

HİPER ENFLASYON NEDİR?

Hiperenflasyon fiyatlar genel seviyesinin sürekli ve çok hızlı bir şekilde yükselmesidir. Ekonomist Phillip Cagan aylık enflasyonun yüzde 50’yi aşmasını ve bu oranın 12 ay boyunca devam etmesini hiperenflasyon olarak adlandırıyor.

Ekonomistler genellikle Cagan’ın hiperenflasyonun aylık enflasyon oranı yüzde 50’yi aştığında meydana geldiği yönündeki açıklamasını referans kabul ediyor.

Öne Çıkanlar