Vatan Partisi'ne tepki: Nefret suçu işlendi, suç duyurusunda bulunacağız

Vatan Partisi'ne tepki: Nefret suçu işlendi, suç duyurusunda bulunacağız
Vatan Partisi'nin Seyit Rıza ve Şeyh Sait ile ilgili açıklamalarına tepkiler var. Diyarbakır’da açıklama yapan Sivil Toplum Örgütleri Vatan Partisi hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Vatan Partisi, Dersim’de Seyit Rıza heykelinin kaldırılması ve Diyarbakır’da sokak ve meydanlara verilen Şeyh Sait isminin değiştirilmesi için her iki kentte Valilik ve belediyelere başvuruda bulunmuştu. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in "Seyit Rıza ve Şey Sait heykelini" kaldıracağız açıklamasında bulunmuştu. Vatan Partisinin bu girişimine tepkiler gecikmedi.  Diyarbakır’da Şeyh Said Derneği, Hak İnisiyatifi, çeşitli STÖ temsilcileri ve hukukçular Ofis Camii önünden basın açıklaması yaparak, Vatan Partisi’nin girişimine tepki gösterdi.

FIRAT: İMHA VE İNKÂR POLİTİKASININ DEVAMIDIR

Şeyh Sait Derneği Başkanı Kasım Fırat, Vatan Partisi’nin geçmişten bu yana Kürtleri yok sayma politikası sürdürdüğünü söyledi. Şeyh Sait ve Seyit Rıza hakkındaki sözleri nedeni ile Vatan Partisi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Fırat, "Onlar Kürtler üzerindeki imha ve inkar politikasının sürmesini istiyorlar. Onları iyi tanıyoruz. Şeyh Sait, Seyit Rıza ve yoldaşları onurumuzdur. Boyun eğmeyeceğiz. Şeyh Said’in bir sözünü hatırlatmak istiyorum. Bizi kırabilirsiniz ama eğilmeyiz" dedi.

AKTAR: NEFRET SUÇU İŞLENDİ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Kasım Fırat’ın ardından Diyarbakır Barosu eski başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar, Vatan Partisi’nin nefret suçu işlediğini söyledi. Dünyanın her yerinde, gelişmiş toplumlarda bunun nefret suçu olduğunu anlatan Aktar, "Bir toplumu, kişiyi, kesimi, bir topluma, bir kesime karşı kışkırtmak suçtur. Burada bu zatın, ismi geçen şahsın (Doğu Perinçek) yaptığı bu açıklama sadece bir kışkırtma değil, aynı zamanda yok saymadır. Bu bir suçtur. Savcıların harekete geçmesi gerekiyor. Ancak biz yine de ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, bir kesimi diğer kesime karşı düşmanlığa tahrik etme’ suçunun işlendiği için suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

"HAFIZAYI YOK ETMEK İSTİYORLAR"

Aktar, bunun inkâr politikasının devamı ve yok sayma girişimi olduğuna dikkat çekti. Bir toplumu yok saymanın yönteminin başında o toplumun dilinin, varlığının red edilmesi geldiğini hatırlatan Aktar, şunları söyledi:

"Ama en önemlisi hafızasını yok etmeye çalışırsın. Bu nedenle bu gün Şeyh Said, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yeri bile yok. Bilinmemesinin gözden kaçırılmasının yegâne sebebi bu toplumun hafızasını yok saymadır. Biz Şeyh Sait Derneğinde bir çalışma başlattık. Bu hafızayı geri getirmek, bu değerlerimizin mezar yerlerini tespit etmek için çalışma yaptık. Bugün yapmamız gereken şey bu isimleri hafızamızda yok edenlere karşı durmak. Diyarbakır’da bir alanımızın adı Şeyh Sait alanıdır. Resmi olarak kabul görmese de bu toplum bu gün oradan söz ederken bu hafızayı canlı tutma adına bir presto biçimi olarak, bir varlığı sürdürme adına o alana Dağ Kapı meydanı değil, Şeyh Sait meydanı demesi gerekiyor."

Öne Çıkanlar