Van Valiliği'nden sınır açıklaması: Algı oluşturmaya yönelik paylaşımlar hakkında suç duyurusu

Van Valiliği'nden sınır açıklaması: Algı oluşturmaya yönelik paylaşımlar hakkında suç duyurusu
Sosyal medyada dolaşıma giren ve İran sınırından çekildiği iddia edilen görüntülere dair Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada görüntülerin gerçeği yansıtmadığını belirtildi.

Van Valiliği, sosyal medyada dolaşıma giren ve İran sınırında çekildiği iddia edilen düzensiz göçmenlere ait görüntülerin gerçeği yansıtmadığını belirten bir açıklama yayımladı.

OĞAN'IN PAYLAŞIMINA İLİŞİKİN AÇIKLAMA: TÜRKİYE-İRAN SINIRI DEĞİL

Valilikten yapılan açıklamada, Dr. Sinan Oğan isimli Twitter kullanıcısı tarafından "Videodaki Afganistan ve Pakistanlı 'muhacirler' sınırı geçip 'aya' giderken görüntülendi" şeklinde yapılan paylaşımla ilgili yapılan araştırmada, görüntülerin Türkiye-İran sınırında çekilmediğinin tespit edildiği belirtildi.

Görüntülerin yeni olmayıp 24 Haziran 2021'de "tiktok"ta "tahirzaman5006" isimli ve bir gün sonra yine aynı platformda "mirzanoming" adlı kullanıcıları tarafından paylaşıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün itibariyle Van-İran sınır hattının önemli bir kısmı hala karla kaplı olup değil bu mevsimde hava sıcaklıklarının en yüksek olduğu dönemde dahi bu yükseklikte otlar bulunmamaktadır. Anlaşılacağı üzere görüntüler eski ve başka bir coğrafyaya aittir. Aksini iddia edenlere açık çağrımız ve teklifimiz şudur; masrafları bize ait olmak üzere sınır hattını istedikleri vasıtayla gezdirebiliriz. Tabii gerçeği görmek gibi bir niyetleri söz konusu ise"

PAYLAŞIM YAPANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Bu tür paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiği aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

"Daha önce de ifade ettik yineliyoruz. Provokasyon amacı güdülerek, ülkemizin güvenliği ve huzurunu hedef alan farklı coğrafyalara ait, eski görüntülerin, Van-İran sınırına ait yeni görüntülermiş gibi paylaşılması art niyetli ve algı oluşturmaya yönelik olduğu apaçık ortadadır"

Valilikten, söz konusu paylaşımları yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi

Öne Çıkanlar