Valilik gazetecileri darp eden polislerin tespitini engelledi

Valilik gazetecileri darp eden polislerin tespitini engelledi
İstanbul Valiliği, Gezi Parkı direnişinin yıldönümünde polis tarafından darp edilen gazetecilerin suç duyurusu ardından söz konusu polisler hakkında soruşturma açılmasını engelledi.

Gezi Parkı direnişinin 9’uncu yıldönümüne dair Taksim Dayanışması’nın çağrısı ile 31 Mayıs’ta protesto eylemi düzenlendi. Eylemde çok sayıda kişi ve haber takibi yapan Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz, Ozan Demiriz, Tele 1 TV muhabiri Engin Açar, kameraman Umutcan Yitük, Gazete Fersude muhabiri Hayri Tunç, Dokuz8 Haber muhabiri Fatoş Erdoğan ve Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal’ın aralarında bulunduğu gazeteciler darp edildi.

Bunun yanı sıra Evrensel Gazetesi muhabiri Meltem Akyol, BirGün Gazetesi-muhabiri Gökay Başcan, Flash Haber TV muhabiri Dilan Polat, Nil Derin Aydoğdu ve Sevda Doğan ise ters kelepçeli şekilde gözaltına alınarak, saatlerce bu şekilde bekletildi.

İŞKENCE, EZİYET, TEHDİT

Gazeteciler, bu nedenle 3 Haziran’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Gazeteciler, şikayete, "polisin görevini kötüye" kullandığı ve öte yandan "işkence", "eziyet", "tehdit, "hakaret" ve "kasten yaralama" suçunun yanı sıra "iş ve çalışma hürriyetinden yoksun bırakma" ihlalinin yaşandığını dile getirdi. Şikayetin ardından savcılık, polislerin tespiti ve haklarında soruşturma izni verilmesi üzerine İstanbul Valiliği’ne yazı yazdı.

SORUŞTURMAYI ENGELLEDİ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, valiliğin polisleri tespit edemeği yönündeki iddiasına işaret edildi. Valiliğin soruşturma ve disiplin soruşturmasının açılmasını engellediğinin belirtilen açıklamada, soruşturma açılmadan dosyanın kapatıldığı kaydedildi.

Öne Çıkanlar