Vakıfbank'ta 'vurgun' iddiası: Sayıştay’dan dahi ismi saklanan bir şirket var

Vakıfbank'ta 'vurgun' iddiası: Sayıştay’dan dahi ismi saklanan bir şirket var
CHP'li Karabat, AKP'nin Vakıfbank üzerinden vurgun yaptığı şirketi ortaya çıkardığını söyleyerek, 'Şirketin ticari faaliyeti yok ama 27.5 milyon TL ticari alacağı var' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Vakıfbank'ta enerji vurgunu yapıldığına dair sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu. Karabat, vurgunun sayıştaydan dahi ismi saklanan bir şirket üzerinden yapıldığını söyleyerek, "Şirketin 2020 yılında 58.6 milyon TL mevduat hesapları var. Şirketin ticari faaliyeti yok ama 27.5 milyon TL ticari alacağı var. Hangi ticari faaliyetten bu alacak oluşmuş?" ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre;Vakıfbank'ın iştiraki olan Vakıf Enerji ve Madencilik A.Ş.'nin pasifize edildiğini söyleyen Karabat, "Koskoca şirketin çalıştırdığı personel sayısı sadece 2 ve bunlara 2020’de 242 bin TL para ödenmiş. Şirketin 2 personeline karşılık 7 tane de yönetim kurulu üyesi var. Vakıf Enerji ve Madencilik AŞ’nin 2020’deki dönem zararı 1.3 milyon TL oldu. Şirketin ayrıca ödenmiş sermayesi 85 milyon TL. Birilerine maaş aktarmak için bu dev sermayeli şirket boşta bekletiliyor" dedi.

Karabat'ın açıklamaları şöyle:

'AKP'Lİ YÖNETİMİN ÇEVİRDİĞİ İSE ŞAŞIRACAKSINIZ'

"Vakıfbank’ı istihdam ofisi haline getiren AKP’nin, banka üzerinden yaptığı vurgunları ortaya çıkarmaya devam ediyoruz. Bir önceki flood’da da gördük. İsmi saklı şirketlere milyarlarca TL aktarılıyor. Devam edelim... Anayasal bir kurum olan Sayıştay’dan dahi ismi saklanan bir şirket var. Bu şirketin 2020 yılında 58.6 milyon TL büyüklüğünde mevduat hesapları var. Ama ilginç olan 2 nokta bulunuyor. AKP’li banka yönetiminin çevirdiği işe şaşacaksınız...

'ŞİRKETİN TİCARİ FAALİYETİ YOK AMA TİCARİ ALACAĞI VAR'

İlki, bu şirketin ticari faaliyeti yok. İkincisi, bu şirketin şüpheli 27.5 milyon TL’lik ticari alacağı var. Hangi ticari faaliyetten bu alacak oluşmuş? Kimlerden alacak var? Şüpheli bir durum söz konusuysa neden banka yönetimi adım atmadı?

'SİHİRLİ BİR EL DEVREYE GİRİYOR VE İHALE İPTAL EDİLİYOR'

Vakıfbank’ın iştiraki olan 2 şirket var. Güney Ege Enerji Ltd. Şti. ve Vakıf Enerji ve Madencilik AŞ. aynı sektörde yer aldıkları için 2001 yılında Güney Ege şirketi Vakıf Enerji bünyesine katılıyor. Buraya kadar her şey makul. Ancak sonrası ilginç... Güney Ege Enerji şirketinin Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini alıp işletmek üzere kurulduğu ifade ediliyor. Hatta şirket burada ihaleyi de alıyor. Daha sonra "sihirli bir el" devreye giriyor ve ihale iptal ediliyor.

'VAKIFBANK, İŞTİRAKİ OLAN ŞİRKETLERİ PASİFİZE ETTİ'

2014 yılına geldiğimizde bu 3 önemli termik santral özelleştiriliyor. AKP yönetimindeki Vakıfbank, iştiraki olan şirketleri pasifize ederek, özelleştirme sürecinin yapı taşlarını örüyor. Burada kamu varlıkları savunulacağına, adeta sermayeye yem ediliyor. Yatağan santrali 1 milyar 91 milyon dolara, Yeniköy ve Kemerköy santralleri de 2 milyar 671 milyon dolara özelleştirildi. Özelleştirmede vaat edilen kesintisiz ve ucuz enerjinin yalan olduğu geçen 8 yılda anlaşıldı. Çevreye verilen zarar da cabası!

'2 PERSONELE KARŞILIK 7 YÖNETİM KURULU ÜYESİ VAR'

Güney Ege 2020 yılında tasfiye edildi. Peki, Vakıf Enerji ve Madencilik AŞ ne yapıyor? Koskoca şirketin çalıştırdığı personel sayısı sadece 2 ve bunlara 2020’de 242 bin TL para ödenmiş. Şirketin 2 personeline karşılık 7 tane de yönetim kurulu üyesi var. Vakıf Enerji ve Madencilik AŞ’nin 2020’deki dönem zararı 1.3 milyon TL oldu. Şirketin ayrıca ödenmiş sermayesi 85 milyon TL. Ama ülkeye katma değer sağlayacak, istihdam yaratacak tek bir iş dahi yapmıyor.

'BİRİLERİNE MAAŞ AKTARMAK İÇİN ŞİRKET BOŞTA BEKLETİLİYOR'

Kamuda benzer işleri yapan çok sayıda şirket varken, Vakıf Enerji ve Madencilik AŞ’nin de varlığı ayrı bir soru işareti. Birilerine maaş aktarmak için bu dev sermayeli şirket boşta bekletiliyor. Sayıştay da zaten kapatılması yönünde fikir bildirdi.

'EPDK BAŞKANI ADETA KENDİ GELECEĞİNE YATIRIM YAPMIŞ'

Kamu bankası, sermaye ve siyaset arasındaki oyun daha bitmedi. 2008-2014 arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Başkanı olan Hasan Köktaş, şu anda Yatağan Termik Santrali’nin sahibi olan Aydem Enerji’nin yönetim kurulu üyesi. Dönemin EPDK Başkanı Köktaş, adeta kendi geleceğine yatırım yapmış. Yatağan’da ihaleyi kazanan Elsan Elektrik, Denizli merkezli Bereket Enerji bünyesinde bulunuyor.

'KAMU BANKASINDAN KREDİYİ AL, SONRA ÜSTÜNE YAT'

Bu şirket tüm Ege Bölgesi’ne elektrik dağıtımı yapıyor. AKP döneminde bu şirket öyle kontrolsüzce büyüdü ki, işleri ve bütçeyi yönetemez bir hal alıp iflas noktasına geldi. Bereket Enerji’nin, aralarında Vakıfbank’ın da olduğu bankalara milyarlarca TL borcu var. Kamu bankası Vakıfbank’tan ballı krediyi al. Bu parayla kamu şirketini ucuza kapat. Sonra kredinin üzerine yat. Tam bir AKP klasiği. AKP bu şirkete daha ne ayrıcalıklar tanıdı elbet ortaya çıkacak. Şimdi diğer santrallere bakalım...

'SANTRALLER ÖZELLEŞTİRİLMEDEN ÖNCE KAPASİTELERİ DÜŞÜRÜLMÜŞ'

Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri’ni alan şirketler ise çok tanıdık. IC İÇTAŞ Enerji ve LİMAK Enerji. Her taşın altından çıkıyorlar. AKP döneminde aldıkları ihalelerle onlarca kat büyüdüler. Bu iki santralde de kıyak geçildi. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santralleri özelleştirilmeden önce kapasiteleri düşürülüyor. Böylece daha ucuza satışlarının temeli atılıyor. Satıldıktan sonra da turizm bölgesindeki artan talep bu santrallere kaydırılıyor. Dini ve milliyetçi söylemleri ağzından düşürmeyen AKP, söz konusu kamu varlıkları olunca "vatan sevgisini" bir kenara bırakıyor. AKP rant için gözünü karartarak milli servetimizi nasıl yağmalıyor görüyorsunuz. Hepsinin hesabını soracağız!"

Öne Çıkanlar