Uzmanlar yüzde 70'e ulaşan enflasyonu değerlendirdi: Reis'in iktisat teorisine bravo

Uzmanlar yüzde 70'e ulaşan enflasyonu değerlendirdi: Reis'in iktisat teorisine bravo
Yüzde 70'e dayanan enflasyondaki bu seviye 2002'den beri görülen en yüksek yıllık enflasyon olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar artışta 'faiz sebep enflasyon sonuç' teorisine dikkat çekti.

+GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 69,97 oldu. Aylık bazda ise yüzde 7,25'lik artış izlendi. Böylelikle nisan ayı verileri ekonomist beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Veriler üretici enflasyonundaki yükseliş ivmesinin sürdüğünü de gösterdi. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış Mart 1995'ten bu yana görülen en yüksek artış oldu.

Nisan ayında çekirdek enflasyonun yüzde 50 üzerindeki seyri sürdü. Veriler yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 52,37 olarak gerçekleştiğini gösterdi.

Yüzde 70'e dayanan enflasyondaki bu seviyeler 2002 yılından bu yana görülen en yüksek yıllık enflasyon olarak kayıtlara geçti. Yıllık enflasyon mart ayında yüzde 61,14'e kadar tırmanmıştı. 

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 5,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,20 artış gerçekleşti.

Uzmanlar nisan ayı enflasyon verisini değerlendirdi:

Mahfi Eğilmez, "Yıllık enflasyon yüzde 70'e dayandı. Demek ki faizi biraz daha düşürmek gerekecek" dedi.

Prof. Dr. Hakan Kara, "Enflasyonda dünya sıralamasında dördüncüyüz. "Kayıp yıllar" sayılan 90’larda bile sıralamamız daha iyiydi" dedi.

Mustafa Sönmez, "Üretici fiyatları da uçuyor. Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 7,67, yıllık yüzde 121,8 e ulaştı. Önümüzdeki ayın tüketici fiyatlarına basınç yaratacaktır" dedi.

Murat Muratoğlu, "Erdoğan’ın, "Faizi indiriyoruz, enflasyon daha da düşecek" demesinden sonra... Enflasyon yüzde 70'e çıktı! Pardon 69.97..." dedi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Yine şaşırtmadınız! Sokaktan ve yurttaşlarımızın yaşadıkları gerçeklikten kopuksunuz. Tek adam rejiminin TÜİK’ine göre enflasyon yüzde 70, oysa gerçek enflasyonu okuyabileceğiniz çarşı - pazar bambaşka... ENAGrup' göre de yüzde 156" tepkisi gösterdi.

CHP Milletvekili Faik Öztrak, "TÜİK 'in "hassas" terazisi enflasyonu yüzde 70'e değdirmese de; nisanda yüzde 69,97 tüketici enflasyonu, 2002 Şubatından bu yana en yüksek enflasyon. Üretici enflasyonu ise yüzde 121,82 ile 1995 Martından bu yana en yüksek seviyede. Tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki fark ise 52 puan" dedi.

Selçuk Geçer, "ENAG enflasyonu yüzde 156.89 … Ama dolar düşüyor. TÜİK enflasyon yüzde 70'e dayandı ( yüzde 69.97) Ama dolar düşüyor" dedi.

Prof. Dr. Eser Karakaş, "Reis’in iktisat teorisi, faiz neden enflasyon sonuç teorisi Türkiye’yi yüzde 70 enflasyon düzeyine getirdi. Bravo doğrusu" dedi.

Prof. Dr. Uğur Emek, "TÜFE, yüzde 70 olmamış. Yıllık artış yüzde 69,97 olmuş. Gıda enflasyonu yüzde 89,10. Enflasyon can yakıyor. Türkiye hızla yoksullaşıyor" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Çok şükür enflasyon yüzde 70’i bulmadı! Yüzde 69.97’de kaldı!" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar