Uzmanlar TCMB kararını değerlendirdi: Dibi delik havuz kovayla su dökülerek doldurulamaz

Uzmanlar TCMB kararını değerlendirdi: Dibi delik havuz kovayla su dökülerek doldurulamaz
Merkez Bankası faizi yüzde 14'te sabit tutarken, değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarının devreye alınacağını belirtti. Uzmanlar ise kararı eleştirdi.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklendiği gibi yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu. Böylelikle üst üste beşinci Para Politikası Kurulu toplantısında da faiz değiştirilmemiş oldu.

Geçtiğimiz yılın son dört toplantısında politika faizini toplam 500 puan indiren banka, bu yılki ilk dört toplantısında ise herhangi bir değişikliğe gitmedi ve faizi yüzde 14’te sabit tuttu.

TCMB karar metninde makroihtiyati setinin ek tedbirlerle kararlı bir şekilde uygulanacağı belirtildi. TCMB, değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarının devreye alınacağını belirtti.

Tüketici enflasyonu bu yıl Türkiye’de geniş çaplı fiyat artışları sonucu nisan ayında yüzde 70’e kadar ulaşmıştı. Bu yılın başlarında görece daha hafif dalgalanan lirada kayıp nisan faiz kararı sonrası Fed’in sıkılaştırma temposunu sertleştirmesi, jeopolitik gelişmeler ve rezerv endişeleri sebebiyle hızlanmıştı.

Uzmanların Merkez Bankası'nın politika faizini sabit bırakma kararıyla ilgili görüşleri şöyle:

Uğur Gürses, "Dibi delik havuz kovayla su dökülerek doldurulamaz. Şu söz merkez bankacıların duvarında asılı olmalı: "Sorumluluklarımızdan kaçınabiliriz, ama kaçınmanın sonuçlarından kaçamayız"- J.C.Stamp" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hakan Kara, "Son zamanlarda para politikası kararlarını okuduğumda zihnimden geçen sahne" diyerek bir karikatür paylaştı.

Atilla Yeşilada, "TCMB faiz değiştirmedi, zaten değiştirse ne yazar? Seçimlere en fazla bir yıl kala, 5000 puan faiz artırımı mı ilan edecekti? Artık ortodoks olmak için çok geç, hokko-boz olmaya devam" dedi.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, "Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu koltuk uğruna yaptıkların ve yapmadıklarından dolayı vicdanın rahat mı?" diye sordu.

Mahfi Eğilmez, "TCMB istikrarı seçti: Faiz düşük kalacak, kur yükselecek, cari açık fazlaya dönüşecek, yerli üretici ithalattan vazgeçip imalata dönecek, maliyetler ve enflasyon düşecek. Buraya kadar açık da niye döviz satıp kuru düşük tutmaya çalışıyorlar o kısmı anlaşılamıyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar