Uzmanlar faiz kararını değerlendirdi: Enflasyon-devalüasyon döngüsünün kurdelesi resmen kesildi

Uzmanlar faiz kararını değerlendirdi: Enflasyon-devalüasyon döngüsünün kurdelesi resmen kesildi
Faiz kararını ilk kez gecikmeli yayınlayan Merkez Bankası'nın faizi yüzde 16'dan yüzde 15'e çekmesi ekonomistler tarafından tepkiyle karşılandı.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini 100 baz puan indirerek, yüzde 15'e çekti. Merkez Bankası'nın faiz kararı ise beklenenden gecikmeli olarak gelirken, ilk kez böyle bir durumla karşılaşıldı.

Söz konusu karara ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) metninde ise "Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır" denildi.

Metinde para politikasının dışında gelişen fiyat artışlarının 2022 yılının ilk yarısı boyunca da süreceği belirtilirken "Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir" dendi.

Kararın ardından döviz kurlarında yükseliş hızlanırken, karar öncesi 10,54'e kadar gerileyen dolar, 10,97'ye kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü. Euro ise 11,46'yla rekor tazeledi.

Uzmanların bugünkü faiz indirimiyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Ekonomist Uğur Gürses, "Kısmen girdiğimiz enflasyon-devalüasyon döngüsünün kurdelesi resmen kesilmiştir" dedi. Gürses, "Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir." Aralıkta da 1 puan yapacağım açık sözlülüğü" ifadelerine yer verdi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 16'dan yüzde 15'e düşürdü. Geçmiş olsun" dedi.

Prof. Dr. Refet Gürkaynak, "Cumhurbaşkanı yer çekimine inanmadığı için Merkez Bankası hepimizi uçurumdan itiyor. Bu ülkenin milyonlarca insanının göz göre göre sefalete itildiğine şahit oluyoruz" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Hiçbir ülkede merkez bankası faiz kararı üç ihtimalli değildir! Ancak burası Türkiye. İndirim: Saray’ın takıntısı sonucu, Değiştirmeme: Piyasayı biraz soğutma, ama tükürdüğünü yalamama taktiğiyle, Artırım: Mantık gereği, Şaşırtmaz!" eleştirisinde bulundu.

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Muhalefet partileri, sendikalar, meslek kuruluşları, tüm örgütlü kesim, bir araya gelerek tüm yurtta enflasyonun yol açtığı yoksulluğun mimarı Saray’ı protesto ve erken acil seçim mitingleri yapmalı. Bu, en kısa zamanda örgütlenmeli. Sızlanmakla bişey olmaz" dedi.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Merkez Bankası faizleri 100 baz puan indirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı yerde durduklarını ilan etmiş oldu" dedi.

Evren Devrim Zelyut: "AKP çaresiz, AKP faiz indirerek çıkış sağlamaya çalışıyor. Ama nafile, 85 milyonu batırarak AKP yükselemez! 100 baz puan faiz indirimi ekonomiye yapılan son kötülük olarak tarihe geçmiştir!" dedi.

Ümit Akçay, "Yeni bir 'U-dönüşü' gelmedi. 2013 sonrasında zikzaklardan oluşan örtüntünün ötesine geçecek bir adım atıldı. - Ancak halen gemiler yakılmış değil. Aynı gerilimi aralıkta da göreceğiz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar