Uzmanlar faiz indirimi kararını değerlendirdi: Kendi parasını gömen başka bir merkez bankası yok

Uzmanlar faiz indirimi kararını değerlendirdi: Kendi parasını gömen başka bir merkez bankası yok
Dünyanın önde gelen merkez bankaları enflasyonu düşürmek için faiz artışına giderken, TCMB'nin bir faiz indirimi kararı daha alması uzmanlar tarafından büyükü eleştiri aldı.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bugünkü eylül ayı toplantısında politika faizini 100 puan indirerek yüzde 12 seviyesine çekti. Bu hafta 25 merkez bankası enflasyonu düşürmek için ardı ardına faizi artırırken, TCMB geçen ay olduğu gibi yine faizi 100 baz puan indirmeyi tercih etti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizi 75 baz puan artırmasının ardından dünyanın önde gelen ülkelerinin merkez bankaları enflasyonu düşürmek için ardı ardına faiz yükseltirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan daha indirerek yüzde 12’ye düşürdü.

Kararın açıklanmasının ardından dolar/TL 18.4026'ya çıkarak, sabah 18.3809'luk tarihi zirvesini egale etti.

Yüzde 80’i aşan resmi enflasyona rağmen banka geçen ay politika faizini 100 baz puan daha düşürerek yüzde 13’e indirmişti.

Uzmanların Merkez Bankası'nın son faiz indirimi kararıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Uğur Gürses, "Çok yazık; kendi parasını gömen bir merkez bankası başka yerde yok…." ifadesini kullandı.

Mahdi Eğilmez, "Enflasyonun artmaya devam ettiği ülkede merkez bankası faiz indiriyor ve bazı yorumcular gerekçeye bakalım diyorlar. Güler misin ağlar mısın?" dedi.

Atilla Yeşilada, "TCMB artık "yoldan çıktı". 100 baz puan daha faiz indirimi, ben Dünya'da değil, Mars'ta yaşıyorum demek" yorumunda bulundu.

İris Cibre, "Sanayi ve istihdam artışının devamı için faiz indiriliyormuş. Kısaca fiyat istikrarı hedefimiz yok arkadaş, olmayacak Umurumuzda değil sizin ev bulamamanız, gıda alamamanız, ısınamamanız, biz büyüme rakamına bakarız" dedi.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Faiz indirimi ile bankaların TCMB'den borçlanma maliyeti düşecek. KKM faiz oranları düşecek, çünkü politika faizi +3 puan limiti var. Alsana maliyet indirimi ve kar etmek için büyük fırsat" dedi.

Murat Muratoğlu, "Dolar rekor kırdı, ama Biz faizi indirdik diye Amerika’nın parasının dünyada değerlenecek hali yok ya… Türk Lirası değer kaybediyor!" dedi.

Mustafa Sönmez, "Dedim ya atraksiyon, ekonomiyle ilgili değil! Tahtarevalliyle gidiyorlar" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar