Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi: İTO, TÜİK, ENAG arasındaki farka dikkat çekildi

Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi: İTO, TÜİK, ENAG arasındaki farka dikkat çekildi
TÜİK enflasyonu yüzde 79,6, ENAG ise yüzde 176 olarak açıkladı. Yüzde 100'e dayanan İstanbul enflasyonu da 24 yılın rekorunu kırdı. TCMB'nin yıl sonu enflasyon hedefi ise yüzde 60,4...

+GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Verilere göre yıllık enflasyon yüzde 79,6, aylık enflasyon ise yüzde 2,37 oldu. Veriler yıllık enflasyonda yükseliş serisinin 14'üncü aya ulaştığını gösterirken, yıllık enflasyon verisi 24 yılın zirvesine ulaştı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise temmuz ayında enflasyonun yüzde 5,03 arttığını belirterek, yıllık enflasyonun yüzde 176 olduğunu kaydetti.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık bazda yüzde 2,37, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 5,17 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 79,6, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 144,61 olarak kaydedildi.

İstanbul'da enflasyon göstergelerindeki yukarı yönlü ivme temmuzda da devam etti. Perakende fiyat endeksi temmuzda yıllık bazda yüzde 99,11 artış gösterdi. Böylelikle bu endekste yıllık değişim Şubat 1998'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Birkaç gün önce İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan verilere göre, perakende fiyatları yansıtan ve 2022 Haziran ayında yüzde 4,03 artış izlenen İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, temmuz ayında yüzde 4,09 oranında yükseldi. Böylece, İstanbul’da tüketici enflasyonu temmuzda yıllık bazda ise yüzde 99,1 ile 1998’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İstanbul’da yıllık tüketici enflasyonu haziranda ise yüzde 94,19 ile son 24 yılın zirvesine yükselmişti.

Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 3'üncü Enflasyon Raporu sunumumda yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 60,4'e yükseltildiğini duyurmuştu. Nisan ayında gerçekleşen bir önceki toplantıda TCMB yüzde 23,2'lik yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'e yükseltmişti. Son toplantıda ise enflasyon tahmini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltildi. Böylece TCMB enflasyon tahmininde 17,6 puanlık revizeye gitmiş oldu.

Uzmanlar, özellikle TÜİK, ENAG ve İTO tarafından açıklanan veriler arasındaki paralelliğin azaldığına ve giderek fazlalaşan farklılığa dikkat çekti.

Uzmanların enflasyon verileriyle ilgili değerlendirmeleri ise şöyle:

Atilla Yeşilada, "Enflasyonun resmisi yüzde 80, ÜFE yüzde145, Türkiye döviz şoku yanında üç haneli enflasyona ve işsizliğe koşuyor. Videomda bizi bekleyen acı kışı anlattım" dedi.

Selçuk Geçer, "TÜİK enflasyon yüzde 79,6 ENAG enflasyon yüzde 176,04 VATANDAŞ enflasyon yüzde 300. Hangisi doğru acaba?" diye sordu.

Prof. Dr. Hakan Kara, "TÜİK enflasyonu ile İTO İstanbul enflasyonu tarihsel olarak birlikte hareket eder. Son dört ayda 19,5 puana ulaşan fark dikkat çekici" dedi.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu da, üç farklı enflasyon hesaplamasını paylaşarak, Hangisi doğru?" diye sordu.

Mustafa Sönmez, "Tüketici enflasyonu: yüzde 79,6 Üretici enflasyonu: yüzde 144,6 Fark 65 puan! Gecikmeli de olsa tüketiciye geçer bu fark" dedi.

Uğur Gürses, "Türkiye'nin ekonomi tarihinde, enflasyonun bir yılda 82 puanlık böyle bir patlama tablosu yok; ne petrol krizi olan 70'lerde, ne 80'lerde ne de 90'larda. Toplum bir yılda nasıl yoksullaştırılır dersi olarak okutulacak ileride..." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar