Uzmanlar 'azalan' işsizlik verilerini değerlendirdi: Bu durum normal mi, kesinlikle değil...

Uzmanlar 'azalan' işsizlik verilerini değerlendirdi: Bu durum normal mi, kesinlikle değil...
İşsizlik haziranda azalarak yüzde 10,3 olurken, geniş tanımlı işsizlik (atıl işgücü) yüzde 20,4'e geriledi. Uzmanlar, TÜİK'in düştüğünü iddia ettiği işsizlik verilerini yorumladı.

+GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı işsizlik verilerini açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaş grubunda işsiz sayısı, haziranda bir önceki aya kıyasla 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 10,3 olarak hesaplandı. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre ise 0,6 puan azaldı.

Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 20,4 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı haziranda bir önceki aya kıyasla 46 bin kişi azalarak 30 milyon 866 bine geriledi. İstihdam oranı ise 0,1 puanlık azalışla yüzde 47,8 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,3 iken kadınlarda yüzde 30,6 olarak hesaplandı.

Uzmanların işsizlik verileriyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "İşsizlik düşmüş! Nasıl? Çünkü, 182 bin kişi çalışmaktan vazgeçmiş. Dolayısıyla çalışan sayısı 46 bin, işsiz sayısı 136 bin azalmış. Peki turizmin, tarımın, inşaatın mevsimsel olarak en fazla istihdam sağladığı, öğrencilerin çalıştığı bir ayda bu durum normal mi? Kesinlikle değil!" dedi.

Mustafa Sönmez, "Bazıları çıkıp diyecek ki, mayısa göre işsizlik 136 bin azaldı. Ya madalyonun öteki yüzü. Mayısa göre işgücü piyasasına giriş yok,182 bin azalma var. 46 bin kişi işini kaybetmiş, ancak 136 bine iş bulunmuş. Sonuç, 3 milyon 541 bin işsiz. İş aramayan da 4,5 milyon,eder 8 milyon!

Tarım ve turizmin canlı olduğu haziran ayında bile 3,5 milyon iş arayan işsiz saptanmış. İş aramayanlar ile birlikte sayı 8 milyonu buluyor.Yani 4,5 milyon kişi de iş aramaktan yorgun bezgin olduğu için evde, kahvede. 8 milyon işsiz, sıfır gelirle, yüzde 80 enflasyonda ömür tüketiyor" dedi.

Selçuk Geçer, "Kayıtlı işsiz sayısını belirleyen İŞKUR a göre işsizlik yüzde 18,1 arttı. TÜİK'e göre ise yüzde 10,3 arttı. OĞLUM ARADA 8 PUAN VE YÜZDE 80 FARK VAR... DAHA İNANDIRICI YAPIN LÜTFEN" ifadelerin kullandı.

İris Cibre, "Bu işler TÜİK'te datalar ile çok oynamaktan olabilir mi acaba:) Geniş tanımlı işsizlik tabloya göre değişmiyor, sadece kadın erkek arasında fark var Fakat açıklama ve grafiğe göre düşüş var" dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar