'Bu bir Erdoğan faciasıdır': Uzmanlar, 20 yılın rekorunu kıran enflasyonu değerlendirdi

'Bu bir Erdoğan faciasıdır': Uzmanlar, 20 yılın rekorunu kıran enflasyonu değerlendirdi
Mart 2002'de yüzde 65,1 olarak açıklanan verinin ardından enflasyon Mart 2022'de açıklanan yüzde 61,14 ile 20 yılın en yüksek seviyesi oldu. Uzmanlar veriyle ilgili görüşlerini paylaştı.

+GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre enflasyon martta aylık yüzde 5,46 artarken, yıllık bazda ise yüzde 61,14'e yükseldi. Mart ayında enflasyon bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,81 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yıllık yüzde 61,14 tüketici enflasyonu Mart 2002’deki yüzde 65,1’lik enflasyonun ardından görülen en yüksek seviye oldu.

Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle enerji emtiaları fiyatlarındaki sert yükseliş ve gıdada KDV indirimlerine rağmen önlenemeyen fiyat artışları ile tüketici enflasyonu 20 yılın zirvesinde çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllardır sürdürdüğü ve iktisatçıların defalarca vazgeçilmesi gerektiğini söylediği, "faiz sebep enflasyon neticedir" teorisi de bu veriyle bir kez daha çökmüş oldu.

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından art arda yapılan faiz indirimleriyle beraber enflasyonun da düşeceğini öne sürüyordu ancak sonuç tam tersi oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve fiyat istikrarını sürdürme noktasında kararlı olduklarını belirtti. Bakan Nebati, yıl sonunda enflasyonda kalıcı düşüş beklediklerini söyledi.

Uzmanların 20 yılın rekorunu kıran enflasyon verisiyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Uğur Gürses, "Aylık ücret, maaş, yevmiye, gelir ile TL tasarruf, emeklilik fonu, alacaklar; üç ayda bunların satın alma gücünün yaklaşık dörtte biri eridi. Son 20 yılda böyle hızlı bir kayıpa tanık olunmadı. Bunu yaratanlar, düzeltilmesini de engelliyor, erteliyor" dedi.

Mahfi Eğilmez, "TÜİK'e göre 12 aylık enflasyon yüzde 61,14 oldu. ENAGrup yüzde 142,63 olarak hesaplıyor. TÜİK'i esas alırsak grafik aşağıdaki gibi çıkıyor. Merkez Bankası'nın faizi indirmeye başladığı noktadan sonrasına dikkat, kura sürekli müdahale edildiğini de gözden kaçırmamak lazım" dedi.

Mustafa Sönmez, "Bu, bir Erdoğan yapımı enflasyon faciasıdır. Eylüldeki yüzde 20 enflasyonu altı ayda yüzde 61 yaptı. Enflasyona rağmen faizi indirdi, birikimleri dolara kaçırttı dolar sıçradı, ithalat pahalılaştı, maliyetler arttı, enflasyon patladı. Tamemen Erdoğan mamülü. Cezasını da sandıkta ödeyecek" dedi.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, "Çok Geçmiş Olsun. Enflasyon Açıklandı. TÜİK'e göre yüzde 61 Hissedilen Gerçek enflasyon (ENAG): yüzde 142, yüzde 142, yüzde 142, yüzde 142..." paylaşımı yaptı.

Prof. Dr. Hakan Kara, "Bu yılın ilk üç aylık enflasyonu geçmiş yılların aynı dönem ortalamasının dokuz katı" tespitinde bulundu.

Prof. Dr. Cem Başlevent, "Faiz arttırarak ülke ekonomisine 'operasyon çektiği' için görevden alınan Naci Ağbal gittiğinden bu yana yıllık enflasyon yüzde 16'dan yüzde 61'e çıktı" dedi.

Murat Kubilay, "Bir aylık enflasyon: yüzde 5,46, 12 aylık enflasyon: yüzde 61,14 19, yıllık enflasyon: yüzde 814, 1 Ocak 2003'teki 100 TL'nin bugünkü değeri: 11 TL" değerlendirmesi yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar