Uzay Yolu'nun Teğmen Uhura'sı hayatını kaybetti

Uzay Yolu'nun Teğmen Uhura'sı hayatını kaybetti
​​​​​​​1960’lı yılların kült bilim kurgu dizisi Uzay Yolu’ndaki (Star Trek) Teğmen Nyota Uhura karakteriyle tanınan Amerikalı aktris Nichelle Nichols 89 yaşında yaşamını yitirdi.

Nichols’un ailesi tarafından yapılan açıklamada oyuncunun cumartesi günü doğal sebeplerden öldüğü açıklandı.

Oğlu Kyle Johnson Facebook’tan yaptığı açıklamada "Üzülerek söylüyorum ki bunca zaman bizi semadan aydınlatan büyük yıldız artık eskisi gibi bizi aydınlatamayacak. Ancak onun ışığı, tıpkı şimdi keşfedilen kadim galaksilerde olduğu gibi, bizim için var olmaya devam edecek. Gelecek nesiller onun ışığından zevk alıp öğrenecek ve yeni ilhamlar kazanacak." İfadelerini kullandı.

ABD BAŞKANI BIDEN’DAN TAZİYE

ABD Başkanı Joe Biden da yayımladığı taziye mesajında "Nichelle Nichols ile birlikte ulusumuz siyahi Amerikalılar ve kadınlar için nelerin mümkün olduğunu yeniden tanımlayan bir sahne ve ekran öncüsünü kaybetti" yorumunu yaptı.

Nichols dizideki Teğmen Uhura karakteriyle ABD’de üst düzey mevki sahibi bir karakteri oynayan ilk siyahi aktrislerden bir olmuştu. Bu rolüyle Nichols, ABD’de siyahi kadınların küçük rollerde yer alması gerektiğine dair olan inancı kırmıştı.

Nichols, Uzay Yolu’ndaki rolünden sonra birçok Afrikalı-Amerikan kadını astronot olma yolunda cesaretlendirme çabasından dolayı ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından işe alındı. Nichols, oyunculuğunun yanında NASA’da büyükelçi görevi yürüterek kadınları ve azınlıkları uzay programlarına katmaya çalıştı.

KALIPLARI YIKAN DİZİ UZAY YOLU

Uzay Yolu dizisi 1960’lı yıllarda siyahi ve diğer azınlıklardan oyunculara kadrosunda yer vererek o dönemin kalıplarını yıkmıştı.

1968’de Nichols’ün canladırdığı Teğmen Uhura karakteriyle dizide Kaptan Kirk karakterini canlandıran William Shatner’in bir sahnede öpüşmesi, ABD televizyon tarihinin ilk ırklararası öpüşmelerinden biri olarak da tarihe geçmişti.

Öne Çıkanlar