Mersinli üretici: Tarlam hazır ama ekemiyorum, çiftçi batsın istedikleri bu

Mersinli üretici: Tarlam hazır ama ekemiyorum, çiftçi batsın istedikleri bu
Gübre, ilacın fiyatı arttığı için üretim yapamadığını belirten Mersinli kadın üretici, ‘Tarlam hazır ama dikemiyorum’ dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır ve Cengiz Gökçel, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile birlikte Mezitli Kadın Üretici Pazarı'nda vatandaşların sorunlarını dinledi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'a yaşadıkları sorunları anlatan Mersinli bir kadın üretici, domatesin kilosunu 4 TL'ye satarken de 20 TL'ye satarken de para kazanamadığını belirterek, "Bahar oldu, hala 20 TL. Bu mevsimde, yetiştiği yerde böyle fiyat olur mu? Mazot, gübre fiyatları yüzünden yazın bile bunu böyle fiyata yiyeceğiz. Ben üretsem ne? Mazotum yüzde 100-200 arttı. Gübrem, ilacım arttı. Tarlam hazır ama dikemiyorum" ifadesini kullandı.

‘PAHALI OLDUĞU İÇİN İNSANLAR YEMİYOR’

Pazarda tezgahı bulunan bir kadın üretici, tarımda maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle domatesin kilosunu 20 TL’den sattıklarını, tüketicinin bu fiyata domates alamadığını, üreticinin de memnun olmadığını söyledi. Domatesin kilosunu 4 TL'ye satarken de 20 TL'ye satarken de para kazanamadığını belirten üretici, yaşadıkları sorunları Engin Altay’a şöyle anlattı:

"Bahar oldu, hala 20 TL. Bu mevsimde, yetiştiği yerde böyle fiyat olur mu? Mazot, gübre fiyatları yüzünden yazın bile bunu böyle fiyata yiyeceğiz. Ben üretsem ne? Mazotum yüzde 100-200 arttı. Gübrem, ilacım arttı. Tarlam hazır ama dikemiyorum. 2 TL'lik fide 7 TL oldu. 50 bin TL yatıracağım ama karşılığını alabilecek miyim? Pahalı olduğu için insanlar yemiyor, satın almıyor. Çiftçi batsın, fakir gitsin, istedikleri bu."

‘HER ŞEYİ DÜZELTECEĞİZ’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, üretici kadına, "Domatesin fiyatından tüketicinin şikayetçi olması normal ama üretici de şikayetçi. Sen bunu 4 TL'ye satarken de 20 TL'ye satarken de 2 TL kazanıyorsun. Çok az kaldı. Seçime kadar sabır istiyoruz. Dua edelim sandık erken gelsin. Tarımsal girdi fiyatları çiftçiler üzerinde inanılmaz bir yük haline geldi. Her şeyi düzelteceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar