Üniversite mezunu işçiler isyan etti: Bütün iş yükü bizde ama imza yetkimiz dahi yok

Üniversite mezunu işçiler isyan etti: Bütün iş yükü bizde ama imza yetkimiz dahi yok
'Biz boşuna mı okuduk?' diye soran üniversite mezunu işçiler, statü değişikliğiyle eğitim durumlarına uygun kadrolara atanmak, haklarını kullanabilmek istiyor.

Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirten üniversite mezunu işçiler, yaşadıkları mağduriyetin statü değişikliği ile giderilmesini talep ediyor.

Üniversite mezunu işçiler, statü değişikliğiyle eğitim durumlarına göre uygun kadrolara atanmak, çalıştıkları kurumlarda daha fazla sorumluluk alabilmek için diplomalarının kendilerine verdiği hakları kullanabilmek istiyor. Tayin, nakil, görevde yükselme gibi özlük haklarından da faydalanamayan üniversiteli işçiler için birçok muhalefet milletvekili de meclise soru önergesi verdi. Ancak kanun teklifleri komisyonda bekletilirken, verilen soru önergelerine de yanıt verilmedi. Muhalefet milletvekillerinin konuyla ilgili girişimleri sonuçsuz kaldı.

Bugüne kadar "Kadro değil, statü değişikliği" istediklerini her fırsatta dile getiren üniversite mezunu işçiler yaşadıkları sorunları ve taleplerini Duvar’dan Nuray Pehlivan’a anlattı.

ALANIYLA İLGİLİ 3 ÜNİVERSİTE BİTİRMİŞ AMA KAMUDA ‘İŞÇİ’ STATÜSÜNDE ÇALIŞIYOR

2007’den beri bir kamu kurumunda kadrolu işçi olarak çalışan E.D, alanıyla ilgili üç tane üniversite bitirmiş. Yetiştirdiği memurların daire başkanı olduğunu, kendisinin ise halen işçi kadrosunda çalıştığını söyleyen E.D, "Maaşım memur maaşından yüksek ama bizim derdimiz para değil. Varsın statü değişikliği benim maaşımı düşürsün. En azından diplomamızın gereğini yapmış olacağız. Bu minvalde Türkiye genelinde bir grup oluşturduk ve statü değişikliği için mücadele başlattık. 2015 yılında imzalanan memur sözleşmesinin 36. maddesinde statü değişikliği kabul edilip Resmi Gazete’de yayınlandı. Ama yıl 2022 hâlâ bir sonuç alamadık" ifadeleriyle anlattı sorunlarını.

‘İŞLERİ BEN YAPIYORUM AMA İMZA YETKİM, GÖREVDE YÜKSELME HAKKIM YOK’

İşletme fakültesi mezunu bir başka işçi A.T ise 15 yıldır kamuda bir üniversitede maaş mutemetliği ve satın alma sorumlusu olarak görev yaptığını belirtti. Çalıştığı kurumda bütün iş yükünün kendisinde olduğunu anlatan A.T, "Sorumlusu dediğime bakmayın kullanmış olduğum sistemlerin çoğu memur kadrosunda görev yapan arkadaşlar adına açıldı. İşlemleri ben yapıyorum, işi ben takip ediyorum ama bir imza yetkim dahi yok. Unvanım yok, görevde yükselme hakkım yok!" diye özetliyor içinde olduğu çelişkili durumu.

‘BİZ BOŞUNA MI OKUDUK?’

8 yıldır Spor İl Müdürlüğü’nde temizlik görevlisi olarak çalışan E.K ise iki üniversite bitirmiş. E.K, "Bizler boşuna mı okuduk? Bizler de memurlar gibi görevde yükselme istiyoruz. Üniversiteli işçilere, ‘işçisin sen, işçi kal’ mantığıyla yaklaşmasınlar" diyerek tepkisini dile getirdi.

‘DİPLOMALARIMIZA UYGUN İŞLER YAPMAK İSTİYORUZ’

Bir kamu kurumunda işçi statüsünde çalışan Şebnem Sultan Yılbaş ise yüksek lisans mezunu. İkinci yüksek lisansını yapan Yılbaş, taleplerini şöyle dile getiriyor:

"Statü değişikliği ile memur kadrolarına geçip diplomalarımıza uygun işler yapmak istiyoruz. İşçi statüsünde yükselme şansımız maalesef mümkün değil. Yaptığımız işte unvan değişikliği yapma hakkımız yok. Dolayısıyla eğitimlerimiz ve aldığımız diplomalar hiçbir zaman yaptığımız işin niteliğine uygun düşmüyor. Devlete ek yük getirmeyecek olan bu çalışma hem bizim mağduriyetimizi giderecek hem de çalıştığımız kurumlar bizlerin bilgi ve birikiminden daha fazla istifade edecekler."

TECRÜBELİ MÜHENDİS BAKIM USTASI OLARAK ÇALIŞTIRILIYOR

Deneyimli bir elektrik mühendisi olduğu halde, yazılı ve sözlü sınavlardan geçerek çalıştığı kurumda en uygun pozisyon olan Elektrik Tesisat ve Bakım Ustası kadrosunu alabilen Y.S. de ücretinde kayda değer bir değişim olmadığını, sendika ile yaptığı görüşmelerinin de sonuçsuz kaldığını anlatıyor. Şu an çalıştığı kurum bünyesinde hizmet veren personel arasında da en düşük ücret skalası ile ücretlendirildiğini ifade eden Y.S., gerek maddi gerekse manevi anlamda mağdur durumda olduğunun altını çiziyor.

15 KEZ GÖREVİ DEĞİŞTİRİLMİŞ: ‘MOBBİNGE UĞRADIĞIMIZDA HAKKIMIZI ARAYAMIYORUZ’

Belediyede Harita ve Kadastro Teknikeri olarak çalışan M.A. ise bugüne kadar 15 defa görev değişikliğine (mobbing uygulamasına) tâbi tutulduğunu şöyle anlattı:

"Her ne kadar üniversite mezunu olsanız ve kendinizi kariyerli, vasıflı, liyakatli görseniz de resmi kayıtlarda ‘vasıfsız işçi’ olduğunuzdan dolayı çalıştığınız kurum sizi istediği yerde ve pozisyonda çalıştırabiliyor. Biz üniversiteli işçilerin memurlar gibi atama, tayin, becayiş, geçici görevlendirme, görevde yükselme, derece-kademe vs. gibi hiçbir yasal hakları bulunmadığı gibi tarafımıza uygulanan bu haksız, adaletsiz "mobbing" uygulaması hususunda da yasal yollarla hakkımızı arayamıyoruz. İşte bu veya bunun gibi nedenlerden dolayıdır ki, biz üniversiteli işçiler, statü değişikliği ile "memur" statüsüne geçmek istiyoruz."

Öne Çıkanlar