Ümitcan Uygun hâkim karşısına çıktı: Aleyna'yı canlı yayında darp etmesini savundu

Ümitcan Uygun hâkim karşısına çıktı: Aleyna'yı canlı yayında darp etmesini savundu
Aleyna Çakır davasında Ümitcan Uygun ilk kez hâkim karşısına çıktı. Uygun, 'Astım hastasıydı bir kere tokat attım sonra bayıldı, alkollü olduğum için tam hatırlayamıyorum' dedi.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Aleyna Çakır’ın ölümünde baş şüpheli sıfatıyla ifade verdikten sonra serbest bırakılan Ümitcan Uygun hakkında Çakır’ın evine girdiği ve tehdit ettiği gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Uygun, tepki çeken ifadelerle kendisini savundu.

Aleyna Çakır adıyla bilinen Sema Esen, geçen yıl 3 Haziran'da Keçiören'deki evinde ölü bulunmuş, olayla ilgili soruşturma başlatılmış, Ümitcan Uygun gözaltına alınıp, serbest bırakılmıştı. Sema Esen'in, ölümünden yaklaşık 3 ay önce 17 Nisan'da Ümitcan Uygun'un kendisine şiddet uyguladığı anlara ait görüntülerin sosyal medyada yayınlaması üzerine Uygun'dan şikâyetçi olduğu ortaya çıkmıştı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ümitcan Uygun ve o sırada evde bulunun arkadaşı Enes Özdemir hakkında, 'Konut dokunulmazlığını ihlal' ve 'Tehdit' suçlamasıyla dava açıldı.

Başka bir soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Ümitcan Uygun'un 'Konut dokunulmazlığını ihlal' ve 'Tehdit' suçlarından Ankara 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmaya Aleyna’nın annesi Hatun Esen, babası Mehmet Esen, abisi Himmet Esen ile aile avukatı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatının yanı sıra Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, CHP Ankara Kadın Kolları Başkanı ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri  ve kadınlar katıldı. 

‘BENİ KIZDIRACAK SÖZLER SÖYLEDİ’

Ümitcan Uygun, başka suçtan tutuklu bulunduğu Sincan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, savunma yapan Ümitcan Uygun üzerine atılı suçlamaları reddetti. Tehdit ve konut dokunulmazlığını ihlale ilişkin, "Biz o evde Sema ile birlikte yaşıyorduk. Elektrik, su faturası bile benim üzerime. O gün Sema, sosyal medyadan canlı yayın yaptı. Ben o sırada evde değildim. Beni kızdıracak sözler söyledi. Ben de sinirlenerek, Enes'le birlikte eve gittim. Kapıyı çaldık. Sonra kapıyı açtı. Normal şekilde içeriye girdik. Olaydan iki gün önce kendisiyle tartışıp ayrılacak gibi olmuştuk. Yine aynı sebepten tartışmaya başladık. Hakaret, darp tehdit olmadı. Tartışmanın uzamaması için Enes'le evden ayrıldık. Çıkarken herhangi bir şey olmadı. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.

TOKAT ATTIĞINI KABUL ETTİ

Hâkim savunmasının ardından emniyet ifadesinde tokat atma olayını hatırlatması üzerine Uygun, tokat attığını kabul etti. Tokatın ardından bayıldığı yönündeki soruya ise Uygun, "Astım hastası olduğu için tokatla birlikte bayıldı" cevabını verdi. 

KCDP TALEBİ REDDEDİLDİ

Davaya müdahil olmak isteyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına duruşmada hazır bulunan Meliha Bulukçuoğlu’nun talebi heyet tarafından reddedilirken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının müdahillik talepleri kabul edildi.

‘ÜMİTCAN TOKAT ATINCA BAYILDI’

Daha sonra Ümitcan Uygun’un arkadaşı tutuksuz yargılanan Enes Özdemir’in ifadesi alındı. Özdemir ifadesinde "Eve girdikten sonra Sema ile Ümit tartışmaya başladı. İkisi de birbirine küfür ediyorlardı. Tehdit yoktu. Salona girdiğimde, Ümitcan tokat atınca bayıldı. Ümitcan 15-20 saniyelik bir canlı yayın açtı. Canlı yayında, 'öyle yapılmaz böyle yapılır' dedi. Sema ile Ümitcan aynı telefonu kullanıyordu. Canlı yayının yapıldığı sosyal medya hesabı Sema'ya aitti" dedi. 

CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİ TALEP EDİLDİ

Sema Esen'in ailesinin avukatı ise her iki sanığın da çelişki ifadeler verdiğini, bu nedenle olay günü Sema Esen'le olan telefon irtibatlarının ve hangi telefondan görüştüklerinin tespiti için HTS kayıtlarının istenilmesini, ayrıca olayın öldürmeye teşebbüs olduğunu, bu nedenle mahkemenin görevsizlik kararı vererek, dosyası ağır ceza mahkemesine göndermesini talep etti. 

MAHKEME ERTELENDİ

Savunma ve beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanığın ifade ettiği gibi Sema Esen'le birlikte aynı evde yaşayıp yaşamadığının tespiti için elektrik ve doğalgaz faturalarının istenilmesine karar verdi. Dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilme talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 28 Mayıs'a erteledi.

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA 

Duruşmanın sona ermesinin ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Aleyna Çakır’ın ailesiyle birlikte adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama yapan KCDP avukatı İrem Esra Kömürcü Altın, Aleyna’nın tehdit ve baskı sonucu ifadesini geri çektiğini belirterek, Aleyna’nın astım hastası olduğu bilindiği halde nefessiz bırakılmak istendiğini ve darp edildiğini söyledi. Esra, duruşmanın takipçisi olacaklarını vurguladı. 

BABA ÇAKIR: O DA DELİKTE ÇÜRÜYECEK

Daha sonra konuşan Aleyna’nın babası Mehmet Esen ise davanın peşini bırakmayacaklarını belirterek, "Çocuğumu öldürdü o da o delikte çürüyecek. Herkes çektirdiğinin cezasını çekecek. Çocuklarımız çakallar için canından olmasın. Bizim canımızı yaktı onların da canı yansın. Onlara yardım ve yataklık edenler de yargılansın" dedi.

ANNE ÇAKIR: KADIN CİNAYETLERİNE DUR DEYİN

Anne Çakır ise gözyaşlarına hâkim olamadı. Artık annelerin ağlamaması için bir şeyler yapılmasını isteyen Çakır, "Artık anneler ağlamasın. Kızımı çok özledim. Artık bu kadın cinayetlerine dur deyin. Yeter artık biz çok yorulduk. Ömür boyu cezaevinde yatsın. Benim ciğerim yandı onun da ciğeri yansın" dedi. 

Öne Çıkanlar