Uluslararası Af Örgütü: Gezi tutuklularını düşünce mahkûmu ilan ediyoruz

Uluslararası Af Örgütü: Gezi tutuklularını düşünce mahkûmu ilan ediyoruz
Gezi Davası tutuklularını cezaevinde ziyaret ettiğini söyleyen UAÖ Türkiye YK Başkanı Dikmen, ziyaretin ardından, Gezi Davası tutuklularını düşünce mahkumu ilan edildiğini vurguladı.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- Uluslararası Af Örgütü, Gezi Davası kapsamında tutuklu bulunan Osman Kavala ve arkadaşlarına verilen cezalara ilişkin Beyoğlu ilçesinde bulunan Postane-Galata'da basın toplantısı düzenledi.

Uluslararası Af Örgütü, Osman Kavala ve Gezi Davası tutuklularını düşünce mahkumu ilan ettiklerini ilan etti.

Basın toplantısına Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar ve iletişim direktörü Tarık Beyhan, Vekil Direktör Ruhat Sena Akşener, Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen katılırken,  toplantıyı, çok sayıda basın mensubu takip etti.

CALLAMARD: 7 KİŞİNİN MARUZ KALDIĞI ADALETSİZLİK, ÇOK SAYIDA KİŞİNİN YAŞADIĞI ADALETSİZLİĞİN BİR ÖRNEĞİ

Toplantıya telekonferans yoluyla katılan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konu hakkındaki açıklamasında, "Bu yedi kişinin düşünce mahkumu ilan edilmesi, keyfi tutukluluk ve siyasi güdümlü yargılamalarla başlayıp şov niteliğinde bir dava ve mahkumiyet kararlarıyla biten adaletsizlik güncesinin teşhis edilmesidir. Yedi kişinin maruz kaldığı adaletsizlik, Türkiye’de insan haklarına yönelik aşırı sert baskılar kapsamında çok sayıda kişinin yaşadığı adaletsizliğin bir örneğidir" dedi.

'DERHAL VE KOŞULSUZ SERBEST BIRAKILMALIDILAR'

"Gezi Davası tutuklularına yapılan bu şoke edici adaletsizlik, bir kez daha, Türkiye’de yargı sisteminin muhalefeti susturmak için bir baskı aracına dönüştüğünü gösteriyor" diyen Agnès Callamard sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bu kişilerin cezaevinde geçirdiği her gün, adalet kavramına ve insan haklarına karşı, Türkiye devletinin korumayı taahhüt ettiği ancak defalarca ve pervasızca ihlal ettiği ilkelere karşı yapılmış bir hakarettir. Gezi Davası tutukluları düşünce mahkumudur, derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalılar."

Dün üst düzey bir heyetle Gezi Davası tutuklularını cezaevinde ziyaret ettiğini dile getiren Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Kerem Dikmen, ziyaretin ardından, Gezi Davası tutuklularını düşünce mahkumu ilan edildiğini vurguladı.

NE OLMUŞTU?

Gezi Davası’nın 25 Nisan’da görülen karar duruşmasında, Kasım 2017’den beri tutuklu yargılanan iş insanı Osman Kavala "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, aynı davada yargılanan diğer yedi kişi ise "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek" suçlamasıyla 18’er yıl hapis cezasına mahkum edildi .

Öne Çıkanlar