Ukraynalı tenisçiden Rus tenisçilerin Wimbledon turnuvasından men edilmesine tepki

Ukraynalı tenisçiden Rus tenisçilerin Wimbledon turnuvasından men edilmesine tepki
Rusya ve Belaruslu tenisçilerin Wimbledon turnuvasından men edilmesine Ukraynalı tenisçi Svitolina tepki gösterdi. Svitolina, 'savaşa karşı çıkan Rus sporcular turnuvada yer almalı' dedi.

Dünyada en büyük dört Grand Slam tenis organizasyonlarından biri olan Wimbledon turnuvalarına bu yıl Rusya ve Belarus vatandaşı tenis sporcularının katılmasının engellenmesi tepki çekmeye devam ediyor. Ukraynalı tenisçi Elina Svitolina, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını kınayan sporcuların turnuvada oynamasına "izin verilmesi gerektiğini" söyledi.

Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre, BBC Radio 5 Live Breakfast programına dün konuk olan Svitolina, "Tümden men edilmelerini istemiyoruz. Eğer oyuncular Rusya hükümetine karşı konuşmazsa, o zaman onları men etmek doğru olacak" şeklinde konuştu.

Svitolina, Rusya ve Belarusyalı sporcuların "seslerinin çıkmasını istediklerini" söylerek, "Eğer hükümetlerini seçmediler, onlar için oy vermedilerse, o zaman oynamalarına izin vermek adil olur" şeklinde konuştu.

'TAMAMEN AYRIMCILIK'

Erkekler grubu dünya sekizincisi Rusya vatandaşı Andrey Rublev ise Wimbledon turnuvasından men edilme kararlarının "tamamen ayrımcılık" ve "mantıksız" olduğunu söyledi. Belgrad'da düzenlenen Sırbistan Açık Turnuvası'nda, AFP haber ajansının sorularını yanıtlayan Rublev, "Rusya veya Belaruslu oyuncuları men etmek hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Ödül parasını acı çeken ailelere veya çocuklara vermek, insani yardım açısından daha olumlu bir etkiye sahip olurdu" şeklinde konuştu.

Rublev, şubat ayında Dubai Açık'ta bir maç sonrası verdiği mesajla dikkat çekmiş, kameranın önüne yerleştirilen cama "Savaşa hayır lütfen" yazmıştı.

BELARUS TENİS FEDERASYONU: KARAR NEFRETE YOL AÇACAK

Belarus Tenis Federasyonu tarafından yapılan açıklamada da, Wimbledon'ın kararının "nefret ve hoşgörüsüzlüğe" yol açacağı ve konu ile hukuki tavsiye alınacağı belirtildi. Açıklamada, "Bu tür yıkıcı adımlar, hiçbir şekilde anlaşmazlıkların çözümüne katkıda bulunmazlar, sadece etnik nedenlere bağlı nefret ve hoşgörüsüzlüğü tetiklerler" denildi.

Daha önce de dünyaca ünlü tenisçi Novak Djokovic ile tenisin efsane isimleri Billie Jean King ve Martina Navratilova, Wimbledon turnuvalarından men edilme kararına tepki göstermişti. Turnuva bu yıl 27 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.

Rus sporcular ve takımlar, Rusya devletinin Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle baskı ve yaptırımlara tabi tutuluyor. Rus Paralimpik sporcularının 24 Şubat'ta saldırıların başlamasından kısa bir süre sonra Kış Paralimpik Oyunları'nda yarışmaları engellenmişti. Rus ve Belarus koşucuların da Boston Maratonu'na girmelerine izin verilmemişti. Rusya milli takımı da bu yıl Dünya Kupası elemelerinde yer almıyor.

 

Öne Çıkanlar