Ukrayna: Rusya ile müzakerelere 1 Nisan'da devam edilecek

Ukrayna: Rusya ile müzakerelere 1 Nisan'da devam edilecek
Ukraynalı müzakereci, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelere 1 Nisan'da devam edileceğini açıkladı. Almanya Rusya'dan euro ile ödeme güvencesi aldı.

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, salı günü İstanbul'da yüz yüze gerçekleştirilen Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelere 1 Nisan'da çevrimiçi olarak devam edileceğini açıkladı. Müzakereci, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i biraraya getirecek bir görüşme önerisini İstanbul'daki heyetlerarası görüşmede bir kez daha Rusya tarafına  ilettiklerini belirtti. Arakhamia, Rus heyetinin bu öneri karşısında, "onaylanmış bir anlaşma taslağı sunulması" koşulunu getirdiğini kaydetti.

RUSYA'DAN MAURIPOL'DE İNSANİ YARDIM KORİDORU TALEBİ

Rusya Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada bugün Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren yalnızca insani amaçlarla ateşkes ilan ettiğini duyurarak, sivillerin ve yabancı ülke vatandaşlarının Mariupol'den Zaporijya'ya tahliyesi için ek bir insani koridor açılacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu insani operasyonun başarılı olabilmesi için, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin de sürece doğrudan katılımıyla uygulamayı öneriyoruz" ifadeleri kullanıldı. Rusya, Ukrayna'ya söz konusu ateşkese yazılı bir mesaj ile "koşulsuz uyum" sağlama çağrısı yaptı ve Ukrayna ordusunun da sivillerin taşınacağı otobüsün güvenliğini sağlamasını talep etti.

Ukrayna Hükümeti ise Rusya'nın çağrısının "yeni bir manipülasyon" olarak değerlendirildiğini bildirdi.

ALMANYA RUSYA'DAN EURO İLE ÖDEME GÜVENCESİ ALDI

Rusya'ya uygulanan finansal yaptırımların ardından Putin'in doğal gazı "dost olmayan" ülkelere ruble karşılığında satma kararı Avrupa'da endişe yaratmıştı. Dün Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rusya’dan doğal gaz ödemelerini Avrupa'nın ruble ile yapmayacağına ilişkin güvence aldıkları belirtildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Putin’in ödemelerin Gazprom Bank üzerinden euro olarak gönderilmeye devam edebileceğini ve bankanın söz konusu parayı rubleye çevirebileceğini söylediği belirtildi. Mevcut yaptırımlar Gazprom Bank’a uygulanmıyor. Scholz’un Putin'den konuyu daha iyi anlamak için yazılı bir bilgilendirme istediği belirtildi.

Öne Çıkanlar