Ukrayna-Romanya sınırı: Son veda durağı

Ukrayna-Romanya sınırı: Son veda durağı
Rusya işgali sonrası yüzbinlerce kişi Romanya'ya doğru aktı. Haber Global muhabirleri sınırdaki dramı aktardı.

 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 5'inci güne girildi. Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Harkov gibi kentlerde patlamalar devam ederken, Birleşmiş Milletlere göre, 500 binden fazla Ukrayna vatandaşı ülkesini terk etti.

Haber Global muhabiri Mehmet Altunışık ve kameraman Ünsal Çakın, Romanya-Ukrayna sınırındaki göçü takip ediyor.

Sınır kapısında bavullarıyla bekleyen insanlar, Romanya'ya geçmek için uzun kuyruklar oluşturuyor. Romanya-Ukrayna sınırında göç edenler için çadırlar açıldığını, sağlık ekiplerinin hazır beklediğini gördüğünü söyleyen Altunışık, "Gelenlere test yapılıyor, ilaç temini yapılıyordu. Romanya Siret Sınır Kapısı'nda çok hazırlık yapıldığını gözlemledim. Çadırda gıdalar, yiyecekler ve giyecekler vardı. Bütün sorun Ukrayna tarafındaydı. Bu tarafta çok az sivil toplum kuruluşu, çok az çadırlar vardı. O çadırlarda da gıda ve olası bir hastalık noktasında eksiklikler var" diye konuştu.

18-60 YAŞ ARASI ERKEKLERİN GEÇİŞİ YASAK

Altunışık, Ukrayna'da savaştan kaçıp hayatta kalabilmek için binlerce Ukraynalı'nın sınırda beklediğini ifade ederek, "Ukrayna hükümetinin aldığı kararla 18-60 yaşları arasındaki erkeklerin Romanya'ya geçişi yasaklanmıştı. Zaman zaman gerginlikler yaşansa da sakin bir ortam söz konusu" diyor.

Sınırda gözyaşı, çocuk ve kadınların perişan olduğu bir ortamın hakim olduğunu söyleyen Altunışık, "Burada Ukraynalı erkekler sınırın Romanya tarafına geçemiyor. Haliyle aileler burada vedalaşmak zorunda kalıyor. Eşini, kızını, annesini, çocuğunu sınıra kadar getiriyor ve burada vedalaşıp sınırdan geri dönüyor. Müthiş bir dram söz konusu oluyor. Göç kısmını artık anlatabilecek, lügatımda kelime kalmadı. Vedalaşırken konuştuğumuz bazı insanlar, 'Belki de son defa görüyoruz. Son öpücük, son sarılma, son veda' diyor. Bu vedalaşmalar bir son üzerine kurulduğu için çok daha dramatik bir ortam var sınırda" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar