Ukrayna krizi: ABD ve Rusya dışişleri bakanları Cenevre'de bir araya geldi

Ukrayna krizi: ABD ve Rusya dışişleri bakanları Cenevre'de bir araya geldi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Lavrov ile Cenevre’de Ukrayna krizi nedeniyle bir araya geldi.Lavrov görüşmeden ciddi bir sonuç çıkmasını beklemediğini ifade etti.

Antony Blinken, Çarşamba günü Kiev'le başlayan Avrupa ziyaretine 20 ocak perşembe günü Berlin'de devam etti. Berlin'de NATO üyesi Almanya, Fransa ve İngiliz mevkdaşlarıyla bir araya gelen Blinken, Rusya'nın Ukrayna sınırında herhangi bir askeri hareketliliği karşısında "çok hızlı, sert ve ortak bir yanıt göreceğini" açıklamıştı:

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine izin vermek, hepimizi, bu kıtanın ve bu şehrin ikiye bölündüğü zamanlar gibi, geniş kapsamlı bir savaş tehdidinin hepimizin başına bela olacağı çok daha tehlikeli ve istikrarsız zamanlara geri götürecek."

Avrupalı mevkidaşlarıyla olası bir hareketlilik karşısında ortak adım atmak üzere destek ziyaretlerinin ardından Blinken bugün Cenevre'de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Blinken'ın Lavrov'a gerilimi azaltmak için krizden "diplomatik çıkış" önecereceğini söyledi ancak detay vermedi.


LAVROV: CENEVRE'DEN ELLE TUTULUR BİR SONUÇ BEKLEMİYORUZ

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, söz konusu görüşmeden beklentilerine ilişkin, "Cenevre’deki bu görüşmenin yararlı olacağını düşündük, zira tekliflerimizin hepsine somut yanıtlar hazırlamanız ve varlarsa kendi karşı tekliflerinizi sunmanız konusunda size yardımcı olacağını umuyoruz" dedi.

Lavrov ayrıca, Washington gibi Moskova’nın da Cenevre’deki bu görüşmeden elle tutulur sonuçlar çıkmasını beklemediğini belirtti: "Avrupa turunuz sırasında bu görüşmeden büyük bir gelişme beklemediğinizi söylemiştiniz. Biz de bu görüşmede büyük bir ilerleme kaydedilmesini beklemiyoruz, tekliflerimize cevap gelmesini bekliyoruz."

RUSYA UKRAYNA'YI İŞGAL EDECEĞİNE YÖNELİK İDDİALARI REDDEDİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı, "Tekliflerimiz son derece somut ve biz de bunun karşılığında aynı somutlukta yanıtlar beklemekteyiz" diye ekledi.

NATO ve Avrupa ülkelerinin 2021 yılı sonlarında sınıra 100 bin askeri yığmakla suçladığı ve "her an bir işgal hareketine hazır olduğunu" belirttiği Rusya, bir yandan Ukrayna etrafında tatbikatları ve askeri hareketliliği sürdürürken bir yandan da iddiaları yalanlıyor.

"Kış aylarındaki olağan tatbikatları yürüttüğünü" savunan Moskova, Ukrayna'yı işgal etme niyeti olduğuna yönelik iddiaları ise reddediyor.

ABD başta olmak üzere NATO ülkeler de diplomatik görüşmeler sürerken bir yandan da olası bir işgale hazırlık için Ukrayna çevresinde askeri varlığını, füzeler ve ağır silahlarla kuvvetlendiriyor.

Moskova, NATO'nun doğuya doğru daha da genişlememesi talebinde bulunuyor, Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağının yazılı olarak garanti altına alınmasını istiyor ve NATO ülkelerinden Ukrayna'ya gelen askeri desteğe tepki gösteriyor. Kremlin, "İstikrarı bozan ve gerilimi artıran adımların NATO ülkelerinden geldiğini" savunuyor.

Öne Çıkanlar