Ukrayna'dan çalınan tahıllar Türkiye'ye mi geliyor? Rusya yaptırımları Türkiye üzerinden mi deliniyor?

Ukrayna'dan çalınan tahıllar Türkiye'ye mi geliyor? Rusya yaptırımları Türkiye üzerinden mi deliniyor?
Soydan, 'Ukrayna, bir süredir Rusya'nın tahıllarını çalıp Kırım üzerinden sattığını söylüyor. Çalınan tahılın Türkiye'ye getirilerek dünya pazarlarına gönderildiği de iddia ediliyor' dedi.

+GERÇEK - Halktv.com.tr yazarı Barış Soydan, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ile yaptığı görüşmeyi bugünkü yazısında aktardı.

Soydan, "Erdoğan’la Putin’le geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği görüşmenin ardından İngiltere ve Amerika’nın etkili gazeteleri Financial Times ve Washington Post’ta Rusya’ya yönelik yaptırımların Türkiye üzerinden delinebileceğini iddia eden haberler yayınlandı. Financial Times, Avrupa Birliği diplomatlarına dayanarak, böyle bir durumda Türkiye’nin de yaptırımlarla karşılaşacağı tehdidini de savurdu…" dedi.

Soydan, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yöndeki haberler yeni de değil, kısa süre önce de İtalya'nın önde gelen gazetelerinden Corriera della Sera, İtalyan şirketlerinin Rusya'ya ihracat yapmak için Türkiye'yi aracı ülke olarak kullandığını öne sürmüştü. Gazeteye göre normalde İtalya’nın Türkiye’ye aylık ihracatı 1 milyar doları aşmazken, haziranda 1,4 milyar dolara yükselmesi bunun işaretiydi. Bazı taşımacılık şirketlerinin yöneticileri de gazeteye bu iddiayı doğrulamıştı…

Bu iddiaları Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar’a sordum. Dikkatli bir dil kullanarak şunları söyledi: 

"Yaptırımların delinmesiyle ilgili tüm haberleri takip ediyoruz ve gerektiğinde Türkiye’yi bilgilendiriyoruz. Ama bu konuda net kanıtlarımızın olması gerekiyor. Türkiye bize yaptırımların delinmesine aracı olmayacaklarını bildirdi. Cumhurbaşkanlarımız ve devletlerimiz arasında iyi bir ilişki var ve Türkiye’nin dediklerine inanıyoruz. Ama bunun bir medya yorumumu mu yoksa gerekçeleri olan bir gerçek mi, araştırmamız gerek."

Bodnar, Türkiye 2014’ten beri Rusya’ya yönelik yaptırımlara dahil olmadığını da vurgulayarak, "Elbette yaptırımlara katılması bizi mutlu ederdi ama Türkiye’nin kendi çıkarları olduğunun farkındayız. Biz Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine odaklanacağız" diye konuştu.

Ukrayna, bir süredir Rusya’nın tahıllarını çalıp Kırım üzerinden sattığını söylüyor. Çalınan tahılın Türkiye’ye getirilerek dünya pazarlarına gönderildiği de iddia ediliyor.

Türkiye’nin Ukrayna’dan çalınan tahıllar konusunu yakından izlediğini belirten Bodnar şunları söylüyor: 

"Ruslar genelde sahte belgeler kullanıyorlar. Bu da Türk makamlarının denetimini zorlaştırıyor. Rusya’nın bunu devam ettirmek için mümkün olan tüm yolları deneyeceğini düşünüyorum. Ama umuyorum ki, Türk makamları ile işbirliği içinde bu konuyu çözeceğiz."

Öne Çıkanlar