Ukrayna'da referandum 'güvenlik amaçlı' askerler tarafından yapılıyor

Ukrayna'da referandum 'güvenlik amaçlı' askerler tarafından yapılıyor
Rusya devlet medyası Ukrayna'da dört bölgede başlayan referandum oylaması için kapı kapı dolaşan askerler tarafından yapılmasının “güvenlik amaçlı” olduğunu belirtti.

Ukrayna'da dört bölgede Rusya'ya ilhak konusunda düzenlenen tartışmalı referandumların kapı kapı dolaşan silahlı askerler tarafından yapıldığı ifade edildi. Rusya devlet medyası, yaşanan durumun 'güvenlik amaçlı olduğunu belirtti.

BBC Türkçe, beş gün süreceği açıklanan sürece ilişkin Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerindeki vatandaşlarla konuştu.

ASKERLER SANDIĞIN BAŞINDA BEKLİYOR

Zaporijya’ya bağlı Enerhodar’da yaşayan bir kadın, askerlerin kapısına gelerek sözlü olarak yanıtını sorduklarını söyledi. Aynı kişi askerlerin yanıtı bir kağıda işaretleyerek ayrıldığını anlattı.

Güneydeki Herson’da da silahlı askerler şehir merkezinde kurulan sandığın başında bekliyor.

Rusya devlet medyası kapı kapı yapılan oy toplama işleminin "güvenlik amaçlı" olduğunu bildiriyor.

Tass haber ajansı, özel olarak 27 Eylül tarihinde, kişilerin şahsen oy verebileceğini, bugüne de kapı kapı oy vermenin süreceğini duyurdu.

Melitopol kentinde yaşayan bir kadın, işbirlikçi olarak nitelediği iki kişinin Rus askerlerle birlikte kapısına geldiğini ve oy vermesinin istendiğini söyledi.

Aynı kadın kapıda yaşananları anlattı:

"Babam ‘hayır’ yanıtı verdi. Annem de ‘Eğer ‘hayır’ verirsem ne olur?’ diye sordu. ‘Bir şey olmaz’ yanıtı verdiler. Annem şu anda Rusların peşlerine düşeceğinden endişe ediyor"

Melitopollu kadın, oyun kişi başı yerine hane başına bir oy olarak alındığını söyledi.

Moskova bunun özgür ve adil bir süreç olduğunu savunsa da silahlı askerlerin var olması bu iddia ile çelişiyor.

Kiev’in düzmece olarak nitelediği referandumların uluslararası tanınırlığı olmayan bir ilhakla sonlanması durumu, Rusya’nın bu bölgeler üzerinde hak iddia etmesine ve savaşın uzaması sonucuna evrilebilir.

BİDEN REFERANDUMA 'DÜZMECE' DEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Moskova’nın referandumlarını 'düzmece’ olarak niteledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Rus yetkililerin seçime katılım oranlarını uyduracağını ve sonuç yaratacağının kanıtları bulunduğunu söyledi

İşgal altındaki Herson, Luhansk, Donetsk ve Zaporijya’da Rusya’ya katılım referandumları yapılıyor.

Herson’da yaşayan biri, liman bölgesinde kullanılmayan bir binada oy verilebileceğine ilişkin çağrı yapıldığını söyledi.

Aynı yerden bir kadın, silahlı kişileri bir binanın önünde gördüğünü anlattı. Kendisinin pasaportu olmadığını söyleyerek oy vermekten kaçtığını kaydetti.

Kiev, referandumların bir şeyi değiştirmeyeceğini, kuvvetlerinin bu bölgeleri geri almak için ilerlemeye devam edeceğini açıklıyor.

Görevlilerin yerel halka, "Rusya’ya federal bir unsur olarak katılmayı destekliyor musunuz?" diye soruluyor.

Luhansk ve Donetsk’te bu soru yalnızca Rusça, diğer iki bölgede Ukraynaca da soruluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar