İBB'nin ücretsiz verdiği suya bakanlık KDV almaya başladı

İBB'nin ücretsiz verdiği suya bakanlık KDV almaya başladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından İBB’nin İnsani Su Hakkı olarak ücretsiz verdiği sudan KDV alınmaya başlandı.

İktidar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) "İnsani Su Kullanım Hakkı" kapsamında bir kısmını ücretsiz olarak kullandırdığı sudan, Hazine ve Maliye Bakanlığı için kesinti yapılmaya başlandı. İBB, 2019 yılında aldığı kararla, kentte hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpünü 'İnsani Su Hakkı' kapsamında ücretsiz verirken, söz konusu uygulamadan 1 Ocak itibarıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi alınmaya başlandı. Ücretsiz suya vergi uygulaması, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) su faturalarına koyduğu uyarı notuyla ortaya çıktı.

İBB'nin 2019 yılında yürürlüğe aldığı 'İnsani Su Hakkı' uygulaması Sayıştay'ın 2020 yılı İSKİ Denetim Raporu'nda mevzuata aykırı bulunduğu gerekçesiyle durdurulmuştu, ardından İBB Meclisi'nin aldığı yeni bir kararla tekrar yürürlüğe girmişti.

HAZİNE’YE AKTARILIYOR

BirGün’de yer alan habere göre her 2,5 metreküp suya karşılık 0,5 metreküp suyu ücretsiz veren İBB'nin bu uygulaması bu kez de Hazine ve Maliye Bakanlığı'na takıldı. İSKİ'nin hazırladığı su faturalarında yer alan notta, "Sayın Abonemiz; Vergi Denetim Başkanlığı'nın inceleme raporu gereği, önceki dönemlerde Bakım Bedeli ve İnsani Su Hakkı uygulaması nedeni ile eksik tahakkuk eden 20,02 TL KDV farkı ödenecek tutara yansıtılmıştır. Tahakkuk eden bu bedeller Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Öne Çıkanlar