Üçlü mutabakat görüşmelerinin ilk durağı Finlandiya

Üçlü mutabakat görüşmelerinin ilk durağı Finlandiya
NATO’ya katılım süreçleri başlayan İsveç ve Finlandiya, Türkiye ile ortak mutabakat görüşmelerinin ilk toplantısı 26 Ağustos’ta Finlandiya’da yapılacak.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç devlet televizyonu SVT’ye yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın, Türkiye ile ortak mutabakat görüşmelerinin ilk toplantısının Finlandiya’da yapılacağını duyurdu.

Bakan Haavisto’nun danışmanı Tomi Nyström ise ülkelerin ilk toplantının en kısa zamanda yapılmasını istediğini belirterek, "Toplantı, ağustos ayında Finlandiya’da yapılacak" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada ise 26 Ağustos’ta bu mekanizmanın ilk toplantısının gerçekleştirileceği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Rusya'nın Ukrayna’ya başlattığı özel askeri operasyon sonrasında İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik sürecini başlatmıştı.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanlarının 29 Haziran’da Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’yı ittifaka katılmaya davet etmesinden bu yana, 23 üye devlet iki ülkenin başvurularını onayladı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu 7 üye devlet, İsveç ve Finlandiya’nın katılım başvurularına henüz onay vermedi.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın katılımına itirazının nedeni ise bu iki İskandinav ülkesinin, "Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermemesi" ve hatta PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'ye destek verdikleri iddiası.

Her iki ülke de, 2019 yılında Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirilen ve YPG'yi hedef alan Barış Pınarı Operasyonu'nun ardından Türkiye'ye silah ambargosu uygulamıştı.

Ankara, hem İsveç hem de Finlandiya'nın PKK üyelerine ev sahipliği yaptığını söylüyor.  Özellikle İsveç'in YPG'ye askeri ekipman ve mali destek sağladığını söyleyerek rahatsızlığını ifade eden Türkiye, bu iki ülkeden yargılamak için 30'dan fazla kişinin Türkiye'ye iadesini istemişti. 

Öne Çıkanlar