‘Tuz Gölü bölgesindeki kaçak kuyular geleceği kurutuyor’

‘Tuz Gölü bölgesindeki kaçak kuyular geleceği kurutuyor’
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan ve 'flamingo cenneti' olarak bilinen Tuz Gölü civarında açılan kaçak kuyu sayısı artıyor, kuraklık riski büyüyor.

Aksaray, Ankara ve Konya sınırlarındaki, Türkiye‘nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü havzasında son iki  ayda Jandarma’ya bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, dokuz kaçak sondaj yapan kişileri yakalayıp, para cezası yazarak sondajı sonlandırdı. Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için ‘kapalı göl’ özelliği taşıyor. Ülkenin tuz ihtiyacının büyük oranda karşılandığı gölde, çoğu flamingo olan kuşların göç yolunda bulunmasından dolayı birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında konaklıyor.

100 BİNE YAKIN KAÇAK KUYU VAR

DHA’ya konuşan jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir, baharın gelmesiyle birlikte göl havzasında açılan kaçak kuyuların arttığı uyarısı yaptı. Havzada 12 yıldır kuyu açılmasının yasak olduğunu hatırlatan Özdemir, "Son yağışlarla gölde su seviyesi yükseldi ve flamingolarımız tekrardan geldi. Bu su seviyesini korumamız lazım. Göldeki  su seviyenin düşmemesi için kontrollü sulama yapılması gerekiyor. Aksaray, Konya ile Karaman’da 100 bine yakın kaçak kuyu var. Bunların belgelendirilip, kontrollü su verilmesinin sağlanması gerekir" dedi.

Bölgeden su çıkarılması için 300 metre sondaj yapıldığını belirten Özdemir şöyle konuştu:

"Çiftçiler, kaçak kuyulardan istedikleri kadar ve istedikleri zaman su çekiyor. Burası özel koruma bölgesi, yaz geldiğinde bu nedenle su seviyesi yine düşecek ve göl tekrar kuruyacak. Bölgeden su alabilmek için 250 -300 metreye kadar yer altına iniliyor. 20 yıl önce 70-80 metre idi. 20 yıl sonrasını ise  düşünemiyorum"

Çifçilerin su anda ektiği gibi yonca, ay çekirdeği, şeker pancarı ve mısır yerine az su isteyen, bölgeye uygun arpa, buğday, kanola gibi ürünlere yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, "Konya havzası Türkiye’de ilk çölleşmeye başlayacak havzalardan.  Yarınımızı değil, torunlarımızın geleceğini düşünmemiz lazım. Buradaki kaçak kuyular geleceğimizi kurutuyor.  Topraklar şimdiden çatlamaya başlamış" dedi.

Öne Çıkanlar