‘Tutukluların sağlığa erişim hakkını güvence altına alın’

‘Tutukluların sağlığa erişim hakkını güvence altına alın’
Sağlık meslek, insan hakları ve hukuk örgütleri, pandemi gerekçe gösterilerek, tutukların ağız-diş sağlığında tedaviye erişimlerinin engellendiğine dikkat çekti.

Sağlık meslek, insan hakları ve hukuk örgütleri, pandemi gerekçe gösterilerek, tutukların ağız-diş sağlığında tedaviye erişimlerinin engellendiğine dikkat çekti. Örgütler, tutukluların sağlığa erişim haklarının sağlanmasına yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Marmara Tutuku ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Diş Hekimleri Odası, Hak İnisiyatifi, İstanbul Tabip Odası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubesi yazılı açıklama yaparak, tutukluların ağız-diş sağlığı tedavilerinin pandemi gerekçe gösterilerek ertelenmesine tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, "Ağız diş sağlığı kuruluşları ve diş hekimliği fakültelerinin birçoğu fiziksel olarak birden fazla kişinin bir arada çalışabildiği klinikler şeklinde oluşturulduğundan pandemi koşullarında çok sayıda hastaya hizmet verecek durumda değillerdir" denilerek çalışma koşullarının kötü olduğu dile getirildi. 

Açıklamanın devamında, ""Öncelikli olarak ceza infaz kurumlarında bulunan diş ünitelerinin pandemi koşullarına uygun olarak gerek fiziki gerekse sağlık çalışan kadro sayısı, özlük hakları anlamında uygun olarak düzenlemeler yapılmasını ve kapsamlarının genişletilmesini talep etmekteyiz. Böylece ertelenemeyecek diş tedavilerinin kendi kurumlarında yapılması mümkün olabileceği gibi daha az fiziksel temas ile virüs bulaş riski de düşürülmüş olacaktır. Ağız diş sağlığı kuruluşları ve diş hekimliği fakültelerinin mahpuslara da gecikmeden hizmet verebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve hapishane koşullarında gerçekleştirilemeyen muayene ve tedavileri için mahpusların ertelenmeden diğer sağlık kurumlarına sevk edilmesi sağlanmalıdır" ifadelerine yer verildi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar