Tutuklanan Prof. Dr. Beyza Üstün için duruşma öncesi kampanya

Tutuklanan Prof. Dr. Beyza Üstün için duruşma öncesi kampanya
Kobanê soruşturma kapsamında tutuklanan HDP eski milletvekili ve akademisyen Beyza Üstün'ün 26 Nisan'daki duruşmasına dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

HDP eski milletvekili Prof. Dr. Beyza Üstün, 2 Ekim’de 2020'de Kobané soruşturma kapsamında 17 kişi ile birlikte tutuklandı. Ankara Sincan Cezaevi'nde bulunan Beyza Üstün'ün duruşması 26 Nisan 2021 Pazartesi günü görülecek.

Prof. Beyza Üstün'ün duruşmasına dikkat çekmek için Dayanışma Akademileri tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.

Dayanışma Akademileri'nden yapılan "Seslerimiz Buluştuğunda: Beyza Üstün’e Özgürlük" başlıklı açıklamada şunlar kaydedildi: "Sorsak mı kendimize; neden haykıramıyoruz diye, neden engel olamıyoruz diye, sorsak mı neden kenetlenip yitip gidenlere/giderek daha çok gidecek olanlara sahip çıkamıyoruz diye. Başlasak mı artık? Tersine.

Bizler sessiz, yavaş sesle, içimiz acıyarak seyre son verdiğimizde, seslerimiz buluştuğunda, itirazımız yükseldiğinde faşizmin baskısını yeneceğimizi biliyoruz aslında, içimizdeki sorgudan yoksun öğretiler tek tek kırıldığında başlayacak buluşmalarımız, yükselecek seslerimiz. Buluşursak yıkarız faşizmi. Zor değil, biliyoruz."

Beyza Hoca bize sesleniyor.

İnsanın ve tabiattaki diğer tüm canlıların yaşam hakkının savunusu, ekolojik değerlerin korunması ve çevre kirliliği ile mücadele etmek için bilimsel bilgisini güncel sorunlara müdahil bir tutumla toplumla bütünleştirmekten kaçınmayan bir bilim insanı olan Beyza Üstün geçtiğimiz ay yayınlanan "Doğayı, Emeği, Yaşamı Korumak – Ekoloji Politik Yazılar" isimli kitabındaki yazılarından birinde (sayfa 105) her zamanki nezaketini hiç elden bırakmadan bir kez daha bize sesleniyor. Bir araya gelme, seslerimizi çoğaltma çağrısı yapıyor bir kez daha.

TBMM’de 25. Dönem HDP İstanbul Milletvekili olarak görev yapan Beyza Üstün, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6-8 Ekim 2014 Kobané olaylarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 25 Eylül Cuma günü gözaltına alınarak 2 Ekim’de 17 kişi ile birlikte tutuklandı. Şu an Ankara Sincan Cezaevinde ve 26 Nisan 2021 pazartesi günü duruşması görülecek.

Beyza Üstün’ün toplumsal hayata yaptığı katkılara, barış ve ekoloji mücadelesine ve 26 Nisan günü başlayacak olan duruşmasına dikkat çekmek için Dayanışma Akademileri tarafından 21-26 Nisan tarihleri arasında sosyal medyada çeşitli etkinlikler, 21 Nisan’da Beyza Hocaya kart atma etkinliği ve 23 Nisan tarihinde ise "Beyza Üstün İle Dayanışma" başlığını taşıyan bir program yapılacağını kamuoyuna duyurmak istiyoruz.

Yapılacak tüm etkinlikler aşağıdaki sosyal medya hesaplarından duyurulacaktır.

Youtube: BeyzaÜstünileDayanışma

Facebook: BeyzaÜstünÖzgürBırakılsın 

Twitter: BeyzaUstunSerbestBirakilsin 

Doğal hayatın sağlığını, toplumsal barışı ve kamu refahını savunan bir bilim insanı olan Beyza Üstün haksız, hukuksuz ve adalet duygusunu aşındıran gerekçelerle tutuklanmıştır. Bir an önce bu adaletsizliğe son verilmeli ve serbest bırakılmalıdır.

Yazıya Beyza Hocamızın sözleri ile başlamıştık; onun sözlerini anarak bitirelim:

"İki gerçek var; ilki bizlerle ilgili, ne yapacağımızı bilemez halden çıkmalıyız. Sadece bekliyoruz, sadece kendimizi korumaya çalışıyoruz. Başka bir yaşamı kurma zamanı, birlikte tartışma ve karar verme zamanı olduğunu bilmemize, devletin yetersizliğini görmemize rağmen henüz harekete geçmedik. İkincisi; iktidar tüm başarısızlıklarına rağmen kendisini var etmek için politikalarını hayata tek tek geçiriyor, ülkenin her yerinde sermayeye destekleri eksiksiz devam ediyor, yaşam alanları sermayenin birikimine hızla sokuluyor bunu bilmeliyiz. … Ve yeni yaşamı örmenin bizi zorladığı, kozanın içine girdiğimiz şu günlerde… Biliyoruz ki kendi için olması gerekenden daha çoğunu yaşam için isteyebilmektir mücadele."

E. BEYZA ÜSTÜN KİMDİR?

1980 yılında Anadolu Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği bölümünden master derecesini aldı. 1995 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği programında doktorasını tamamladı. 1982 yılında araştırmacı olarak göreve başladığı YTÜ’de uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2000-2009 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde ders görevlendirmeli olarak görev aldı. Araştırmalarını ağırlıklı olarak su havzalarının kirlilikten etkilenmesi, kirliliğin sucul sistemde ve canlılarda yarattığı etkiler, su havzalarının korunması, su havzalarında yaşayanların çevresel farkındalıkları, endüstriyel atık ve kontrolü konularında yürütmektedir. 2008 yılından beri de suyun ve su havzalarının ticarileştirilmesine karşı Anadolu’da yürütülen mücadelelerin, akademik özgürlük mücadelelerinin içinde yer almaktadır. Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi, Akademi Susmayacak, Üniversite Dayanışma Platformu, Sosyal Araştırmalar Vakfı, Öğretim Üyeleri Derneği, Eğitim-Sen, HDK Ekoloji Meclisi ve Halkların Demokratik Partisi üyesidir. TBMM’de 25. Dönem HDP İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar