Türkiyeli 'sosyalistler'den ABD'ye Venezuela tepkisi

Türkiyeli 'sosyalistler'den ABD'ye Venezuela tepkisi
Venezuela’da ABD destekli darbe girişimine Türkiyeli sosyalist partiler tepki gösterdi.

Venezuela’daki Maduro yönetimine yönelik ABD destekli darbe girişimine Türkiyeli sosyalist partiler tepki gösterdi.

ÖDP, EMEP, TKP, TKH, TSİP, EHP, TİP ve DİP tarafından yapılan açıklamalarda, "ABD emperyalizminin saldırganlığına karşı Venezuela halkının yanındayız" mesajı verildi.

ÖDP: EMPERYALİST HAYDUTLUĞA KARŞI LATİN AMERİKA’NIN EMEKÇİ YOKSUL HALKLARININ YANINDAYIZ

Venezuella'ya yapılan ABD müdahalesinin ardından Twitter'da 'Kahrolsun Emperyalizm' etiketiyle başlatılan sosyal medya eyleminde yayınladığı bildiriyle ABD saldırısını kınayan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emperyalist haydutluğa ve güdümündeki işbirlikçi muhalefetin girişimlerine karşı, bağımsızlığına sahip çıkan Venezuela halkının, Latin Amerika’nın emekçi yoksul halklarının yanındayız" mesajı verildi:

"ABD emperyalizmi Venezuela’da bir darbe süreci başlattı. AB’nin ve Kanada’nın hemen Guaido’nun arkasında durması, bütün demokrasi, insan hakları ve rejim karşıtlığı söylemlerine karşın çifte standartlı tutumlarının Suriye’den sonra yeni bir örneğidir. ABD, Venezuela petrollerine el koymak, Latin Amerika’daki bağımsızlıkçı iktidarları ortadan kaldırmak üzere uzun zamandır benzer oyunları tezgahlıyor. 2002’de Chavez döneminde de Amerika eliyle bir darbe tezgahlanmış, bu girişim püskürtülmüştü. ABD’nin bu adımının öncesinde de Brezilya’da faşist Bolsonaro’nun iktidara taşınması var. Emperyalist haydutluğa ve onun güdümündeki işbirlikçi muhalefetin girişimlerine karşı, bağımsızlığına sahip çıkan Venezuela halkının, Latin Amerika’nın emekçi yoksul halklarının yanındayız."

EMEP: GUAIDO DARBESİNE HAYIR

Venezuela halkının haklı mücadelesini desteklediklerini açıklayan Emek Partisi (EMEP), ABD'nin karaborsacılıkla darbe zemini hazırladığını ifade etti:

" Venezuela’da ABD işbirlikçisi cephenin lideri Juan Guaido kendini yasadışı olarak ülkenin başkanı ilan etti. İşbirlikçi tekelci güçler bir süredir Maduro yönetimini devirmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor; suikast girişimleri; ekonomik spekülasyonlar ve karaborsacılıkla darbe zeminini hazırlıyorlardı. Darbe yoluyla müdahaleler, halkın kendi kaderini tayin hakkının ihlalidir. ABD emperyalistleriyle içerideki işbirlikçileri Venezuela’nin petrolüne, doğal gazına, altınına el koymak için sürekli planlar yapa geldiler. Venezuela halkı da buna karşı sürekli direndi. Venezuela halkının haklı mücadelesini destekliyor, dayanışma duygularımızla yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz."

TKP: ORTADA BİR TEHDİT VARSA O DA ABD'NİN KENDİSİDİR

ABD'yi Latin Amerika halklarının baş düşmanı ilan eden Türkiye Komünist Partisi (TKP), ABD’nin, bu güne kadar ki tüm müdahalelerin halk tarafından defalarca püskürtülerek başarısızlığa uğratılmasına rağmen 'olağanüstü tehdit' ilan ettiği Venezuela’ya bir kez daha saldıran ABD'yi dünya için en büyük tehdit olarak tanımladı:

"Bu kez de devlet makamlarındaki kuklalarıyla anayasayı ihlal ederek, halkın seçtiği yönetimi yok sayarak yapmaya kalktığı darbe girişimi Venezuela’yı bir kez daha kanlı bir çatışmanın eşiğine getirmiştir. ABD, kendi çıkarları söz konusu olduğunda hiçbir barbarlıktan çekinmeyeceğini, hiçbir hukuku tanımayacağını bir kez daha göstermiştir. Açıkça görülmektedir ki ortada güvenlik açısından bir tehdit varsa o da ABD’nin kendisidir."

TKH: EMPERYALİZM, VENEZUELA’DAN ELİNİ ÇEK

 ABD destekli darbe girişimine karşı Venezuela halkının yanında olduklarını açıklayan Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Venezuela Devlet Başkanlığı seçimlerini yüzde 68 oy oranıyla ilk turda kazanan Maduro’ya karşı yapılan müdahaleyi, sivil görünümlü darbe olarak niteledi:

"Chavez’in açtığı yolda önemli bir kazanım olan Bolivarcı devrim her türlü eksiğine rağmen emperyalizme karşı bir yönetim olarak görülmeli ve sahip çıkılmalıdır. Son 20 yılda kamulaştırma ve işçilerin yönetime daha fazla katılımı için verilen mücadele, Venezuela sağı, faşistleri ve emperyalizm tarafından farklı provokasyonlarla kesintiye uğratılmaya çalışılmaktadır. Venezuela ülkesine, Venezuela halkının iradesine ve meşru yönetimine karşı girişilen bu müdahale sivil görünümlü, emperyalizm planlı ve destekli bir darbe girişimidir. Emperyalizm Venezuela’dan elini çek!"

TİP: DARBE GİRİŞİMİNİ LANETLİYORUZ

Venezuela'daki darbe girişimini lanetlediklerini açıklayan Türkiye İşçi Partisi, girişimin boşa çıkartılacağını ifade etti: 

"ABD öncülüğünde ilerletilen darbe girişimini lanetliyoruz!Venezuela emekçilerinin ve dünyanın dört bir yanındaki dostlarının, bu darbe girişimini de boşa çıkaracağından kuşkumuz yoktur. Venezuela’da ABD öncülüğünde ilerletilen darbe girişimini lanetliyoruz. Kahrolsun ABD emperyalizmi! Yaşasın Latin Amerika’nın devrimci güçleri!"

EHP: ABD ŞİMDİ DE GÖZÜNÜ VENEZUELLA'DAKİ PETROL REZERVLERİNE DİKTİ

ABD emperyalizminin Venezuella'yı yıllardır ambargo uygulayarak hizaya getirmeye çalıştığını ifade eden Emekçi Hareket Partisi (EHP), ABD'nin şimdide gözünü petrol rezervlerine diktiğini belirtti:  Darbe girişiminin başarılı olması durumunda ülke kanlı bir diktatörlükle karşı karşıya kalacaktır. ABD ve işbirlikçileri, Venezuela’dan derhal defolmalıdır. Venezuela emperyalizm karşısında bir kaledir. Daha önce olduğu gibi emperyalizmin saldırıları bir kez daha boşa çıkarılacaktır. Venezuela için kararı emekçiler vermelidir.

DİP: VENEZUELA’NIN EMEKÇİ HALKI YALNIZ DEĞİLDİR

"ABD, Maduro’yu devirmek ve emperyalizm kuklası bir hükümet oluşturmak için harekete geçmiştir. Kendisini devlet başkanı ilan eden Guaido, meşru değil kukla bir liderdir. Arkasına halk iradesini değil ABD emperyalizmini almıştır. Venezuela halkının emperyalist darbeye karşı direnişini destekler ve Türkiye işçi sınıfını Venezuela’nın emekçi halkı ile dayanışma içinde olmaya çağırır. Türkiye derhal NATO’dan çıksın! İncirlik başta olmak üzere ABD üsleri kapatılsın! Kahrolsun ABD emperyalizmi ve onun kuklası darbeciler! Venezuela’nın emekçi halkı yalnız değildir."

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar